EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ваучери за храна - има ли пари?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ваучери за храна - има ли пари?

mail16:45 | 12.07.2012прегледи 1084 коментарикоментари 0


Парите за ваучери за храна свършват. За това предупредиха фирмите, които ги издават. Според тях, от началото на есента много хора ще бъдат лишени от социалната придобивка всеки месец да получават върху заплатата си сума за храна, върху която не дължат данъци и осигуровки.
Около 300 хиляди работници у нас всеки месец получават талони за храна до 60 лева.
Колко средства могат да бъдат раздадени от работодателите за тази социална придобивка на служителите им решава Министерството на финансите. Голяма част от квотата от 180 милиона лева за тази година вече е изчерпана.

От края на 2011-а до сега ръстът на клиентите, които получават ваучери е 20%”, обясни Ерве Комбал от Асоциацията на операторите за издаване на ваучери за храна.
Издателите на ваучери искат Министерството на финансите да отпусне допълнителна квота. От министерството обясниха, че това означава да бъде увеличена сумата, за която няма да влизат данъци в бюджета и може да се направи само с промяна в самия Закон за държавния бюджет.
Според финансовото ведомство е твърде рано за прогнози за изчерпване на ваучерите още през юли.
Издателите обаче смятат, че ако това все пак се случи, най-ощетени ще са хората, чиито ваучери са част от заплатата и спирането им би означавало отрязване на част от нея. В случаите, в които работодателят реши да ги компенсира със същата сума, служителите все пак ще дължат данък и осигуровки.
„Опциите, които да заменят тези ваучери са няколко. Но те не заместват изцяло ваучерите за храна. Единият е компанията просто да спре да раздава ваучери, когато се изчерпа квотата. Другият е фирмата с вътрешно решение да компенсира служителите си за тази придобивка”, обясни експертът по човешки ресурси Васил Василев.
Мениджъри коментират, че когато ваучерите са на привършване, операторите съветват фирмите да се запасят до края на годината. А това означава и предсрочно да платят ваучерите за месеци напред.
По данни на издателите в момента само 15% от заетите в страната получават ваучери за храна, но капацитетът на пазара е много по-голям./bTV
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg