EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ВАС спря Uber

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВАС спря Uber

mail11:04 | 30.09.2015прегледи 1165 коментарикоментари 0


Върховният административен съд прекрати дейността на транспортната компания "Юбер". Така на практика беше потвърдено решението на Комисията за защита на конкуренцията, която се произнесе за прекратяване на нелоялната конкуренция от страна на фирмата.

Компанията е лишена от правото си да работи на българския пазар, докато не приведе дейността си в съответствие с изискванията на законодателството. Към този момент от там твърдят, че не изпълняват превозвачески функции, не плащат данъци и не спазват ограниченията за възрастта и цвета на автомобилите, които използват, както и задължителните изисквания за застраховката "Гражданска отговорност", припомня Комисията за защита на конкуренцията.
При проверка антимонополният орган наложи няколко санкции от по 50 хиляди лева на двете дружества на компанията у нас. Според съда няма пречка предприятията да осъществяват планираните инвестиции в страната, но при спазването на националното законодателство.

Коментарът на Uber

В момента разглеждаме изявлението на КЗК относно услугата ни UberX. Важно е да се подчертае, че Върховният административен съд тепърва трябва да се произнесе по същество по нашата жалба срещу решението на КЗК.
Десетки хиляди хора вече избраха Uber като безопасен, надежден и достъпен начин за придвижване из града. Ползите от услугата ни за споделени пътувания наскоро бяха потвърдени и от проучване на Асоциация „Активни потребители“ (ТУК). Резултатите са поредното доказателство, че Uber е по-добрата алтернатива по цена и което е по-важно - по качество.
Наличието на повече избор е от огромна полза за обществото като цяло, дори и да създава затруднения на съществуващите конюктурни интереси. По-големият избор винаги води до по-добро качество и по-ниски цени на услугите.
Редица антимонополни органи в Европа, включително във Франция, Германия, Италия, Норвегия, Дания и Финландия, призоваха за реформи на остарелите транспортни регулации, които не са в интерес на потребителите. Uber вече информира Европейската комисия за решението на КЗК, тъй като вярваме, че то нарушава законите на ЕС.

 


Тагове: Uber, България, ВАС, КЗК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg