EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ВАС потвърди глоба за "Кауфланд" от КЗК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВАС потвърди глоба за "Кауфланд" от КЗК

mail14:10 | 06.04.2023прегледи 1042 коментарикоментари 0


Върховният административен съд (ВАС) потвърди окончателно решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което е установен недобросъвестен модел на поведение от страна на "Кауфланд", водещ до нарушение по Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и до вреда за потребителите. Това съобщиха от КЗК.

Решението на КЗК е от септември 2020 г. Комисията установява извършено нарушение на ЗЗК, изразяващо се в злоупотреба с по-силна позиция при договаряне от "Кауфланд България ЕООД енд КО" КД ("Кауфланд") и налага санкция в размер на 343 417 лв. 

В случая "Кауфланд" е преустановила реализацията чрез търговските си обекти на немалка част от асортимента на един доставчик с цел да му наложи определени търговски условия, които са неизгодни за доставчика. Така за предприятието, намиращо се в по-слаба позиция при договарянето, са настъпили негативни имуществени последици в резултат на поведението на "Кауфланд", се посочва в съобщението. Чрез постоянно изискваните от страна на "Кауфланд" намаления на доставните цени на предлагания от доставчика асортимент (чрез различни бонуси, рабати и отстъпки), както и чрез блокирането на голяма част от този асортимент, доставчикът е бил поставен във финансова зависимост от търговската верига поради генерираната в процесния период загуба. Освен това системата от бонуси и отстъпки се използва от "Кауфланд" за максимизиране на печалбата му за сметка на финансовата загуба за доставчика, обясняват от КЗК.

В настоящия случай възможността за увреждане на интересите на потребителите е непосредствено свързана с недобросъвестните практики на "Кауфланд" по отношение на неговия доставчик. С постигнатото намаление на доставните цени се обезпечава единствено печалбата на "Кауфланд", без това да води до намаление на крайната продажна цена на стоките, което не е в интерес на потребителите и ги уврежда, посочват от Комисията.

Припомня се, че първоначално с решение от 19 април 2022 г. Административният съд - София област (АССО) отменя решението на КЗК като постановява, че не е извършено нарушение на ЗЗК от страна на "Кауфланд". В последствие тричленен състав на ВАС отменя решението на АССО и постановява, че отхвърля жалбата на "Кауфланд" срещу решението на Комисията от 2020 г. В окончателния съдебен акт ВАС излага мотиви, че намира оспорваното решение на КЗК за законосъобразен административен акт, издаден в съответствие с относимите и приложими материалноправни норми и в съответствие с целта на закона. 

Съдът обосновано е приел, че поведението на "Кауфланд" представлява недобросъвестен модел на поведение, който няма икономическа обосновка и чрез който се цели постигане на по-ниска доставна цена на продуктите, които веригата супермаркети закупува от доставчика, подал искане пред КЗК, пише в съобщението. Чрез този модел на поведение икономическата изгода е оставала изцяло за търговската верига и не се пренасяла върху потребителите, чрез съответно намаление в продажните цени, на които стоките се продават в търговската мрежа на "Кауфланд". Това е довело не само до свиване на предлаганите продукти на конкретния доставчик, но и до намаляване на разнообразието от предлагани стоки, което само по себе си съставлява както реална, така и потенциална вреда за потребителите, отбелязват от КЗК. Решението на ВАС е окончателно.  

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158