EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ВАС отхвърли жалби за АМ Русе-В.Търново

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВАС отхвърли жалби за АМ Русе-В.Търново

mail13:25 | 04.12.2018прегледи 559 коментарикоментари 0


Върховният административен съд отхвърли жалбите срещу трасето на автомагистрала Русе – Велико Търново и на практика даде зелена светлина за реалните стъпки по изграждане на новия път.

Близо десет месеца продължи съдебният спор, започнат от граждани, недоволни от избора на трасе за магистралата. Делото бе образувано по жалби от жители на Хотница, създали инициативен комитет, за да се борят срещу близкото минаване на бъдещата автомагистрала до селото им. Паралелно пък се жалеха и граждани, искащи магистралата да минава по-близо до Горна Оряховица. Двете жалби бяха обединени в едно дело, започнато през март и приключило с решение току що. И двете жалби срещу решението на министъра на околната среда за одобряване на доклада за ОВОС на бъдещата магистрала са отхвърлени.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване, тъй като миналата година Парламентът прие промени, които ускоряват делата по обекти с национално значение. Според Съда автомагистрала Русе – Велико Търново е точно такъв обект и съдебното оспорване минава само на една инстанция.

Решението на ВАС дава възможност АПИ да продължи с проектирането, отчуждаването на имоти и организирането на процедури за избор на изпълнител. Като всичко това ще се прави по избрания т.нар. комбиниран вариант за трасе, което минава на около 40 км от Горна Оряховица.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg