EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ВАС отмени пръстовия отпечатък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВАС отмени пръстовия отпечатък

mail19:05 | 29.03.2017прегледи 1192 коментарикоментари 0


5-членен състав на Върховния административен съд обяви решението си за отмяна на пръстовата автентификация в болничната помощ, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. ВАС потвърди извода на тричленния състав на съда за нищожност на разпоредбата от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, предвиждаща на всяко здравноосигурено лице да бъде генериран уникален идентификационен номер чрез електронна автентификация. По силата на Наредбата пациентите се идентифицираха чрез сканиране на произволни точки от пръст на ръката им.
ВАС потвърждава и мотивите от решението на тричленния състав, че тази разпоредба на практика създава ново и несъществуващо в Закона за здравното осигуряване субективно материално-правно задължение за електронна идентификация на осигурените лица под наименованието „електронна автентификация“, което е дописване на закона. Това е извън компетентността на Министерския съвет, издал наредбата. Такова задължение липсва на законово ниво и не може да бъде въвеждано с наредбата и за изпълнителите на медицинска помощ, счита съдът. Липсва и задължение за събиране на тези данни в полза на НЗОК.
С обнародването в „Държавен вестник“ на съдебното решение, електронната автентификация ще престане да се използва от всички лечебни заведения, както в извънболничната, така и в болничната помощ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg