EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ВАС отмени поскъпването на винетките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВАС отмени поскъпването на винетките

mail07:45 | 17.07.2016прегледи 2928 коментарикоментари 0


Тричленен състав на Върховния административен съд отмени постановлението на Министерския съвет, с което се повишават цените на винетките. От мотивите на съдебния състав става ясно, че не е спазен изискваният по закон 14-дневен срок за обществено обсъждане. Освен това проектът за новите цени на винетките е трябвало да бъде внесен за съгласуване в пътната агенция. Така, според съда, е нарушен и законът за нормативните актове, в който е записано, че е това е задължение на министъра. При разглеждането на новите цени на винетките е трябвало да бъде обсъден и доклад на Агенция "Пътна инфраструктура" по отношение на пътната мрежа. Той обаче е приложен, едва когато е започнало делото.

По отношение на новата цена 97 лева върховните съдии виждат противоречие с Конституцията, защото при определяне размера на винетните такси е бил нарушен принципът за съответствието им с направените разходи за осъществяване на дейността, за която се събират. 
Цената на винетките беше атакувана пред съда от група неправителствени организации и редови граждани. В съдебната зала и и представителят на прокуратурата определи поскъпването им като незаконно.

Решението на Върховния административен съд е постановено с гласовете на двама от върховните съдии. На обратното мнение е бил председателят на тричленния състав Йордан Константинов. ВАС е осъдил Министерския съвет да плати 2500 лева разноски на един от жалбоподателите - Николай Филев.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще обжалва съдебното решение. Има разнобой и в съда, решението на съдиите не е еднозначно, затова разчитаме нашите мотиви да бъдат приети на следваща инстанция. Решението не би могло да има действие назад във времето, категорична бе министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова:

Три са основните мотиви на съда, които ние им аргументираме: Първо става въпрос дали е проведена законосъобразно процедурата по приемане и предварително обществено обсъждане. Тук ние сме категорични, че сме провели процедурата законосъобразно, имаме предварително съгласуване и предварително обществено обсъждане чрез качване на сайта на министерството 14 дни преди приемането. Вторият мотив е свързан с финансовата обосновка, мотивите и съгласуването с Министерството на финансите. Тук също можем да потвърдим, че то е не само съгласуване, но самата финансова обосновка, мотивите и сценариите за видовете ценообразуване са одобрени от Министерството на финансите. Мотиви не само че имаме ясно разписани в няколко хипотези, но имаме подкрепени и приети като подкрепящ документ, включително и от съда, доклад-анализ на Световната банка за ценообразуването, както и доклад-анализ на БАН.

Председателят на Управителния съвет на пътната агенция Лазар Лазаров трябва да си подаде оставката, смята адвокатЕвгени Мосинов, застанал зад каузата за отмяна на повишената цена на винетките от началото на тази година:

Много интересен правен казус възниква. Първо ми се струва, че министърът на регионалното развитие и шефът на Агенция "Пътна инфраструктура", които пряко ръководят двете отговорни администрации, трябва да си признаят гафа или грешката. Не може надменно да се обяснява - ние сега ще обжалваме, ние сега ще решим проблема, какво толкова е станало. В правовата държава и обикновените граждани имат права, съдът им признава основателност на жалбата./БНР


Тагове: ВАС, винетки, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg