EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ВАС отмени концесия за злато

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВАС отмени концесия за злато

mail06:45 | 06.06.2014прегледи 1843 коментарикоментари 0


Днес Върховният Административен Съд (ВАС) окончателно отмени решение на Министерски съвет от 07.10.2011 година и с това анулира концесията за добив на златно-сребърни руди от находището „Диканите” в участъка „Вакарелец” в землищата на радомирските села Горна Диканя и Долна Диканя, област Перник.
За пръв път от много години насам съдът, сезиран от гражданска организация и община, отменя правителствен акт, издаден в нарушение на закона. Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решението от 27.2.2013 година на тричленния състав на ВАС, който още преди пет месеца определи, че Министерски съвет е дал концесия за добив на златно-сребърни руди от „Диканите" в нарушение на Закона за опазване на околната среда.
Съдебният орган установи, че при провеждане на процедурата за отдаване на концесия за добив на подземни богатства, са допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила и материалния закон.
Освен това е допуснато и грубо разминаване между текста на решение № 748, прието на заседанието на Министерския съвет от 07.10.2011 год. и обнародвания по-късно текст на това „решение“ в Държавен вестник. Според съда, това е съществено нарушение на административно-производствените правила. Неговата категорична отмяна и от двата висши съдебни състава (тричленен и петчленен) предотвратява дискредитирането на работата в Министерски съвет и възможните последствия със значителни щети за Държавата.

От Инициативния комитет за обявявяване на землищата на Горна и Долна Диканя за екологично чист район приветстват решението на съда и апелират към други граждански групи, изправени пред екологична несправедливист, да отстояват правата си за чиста природа.
Източник: zazemiata.org


 


Тагове: концесия, злато
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160