EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ВАС: Ваканционно селище "Иракли" незаконно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВАС: Ваканционно селище "Иракли" незаконно

mail17:15 | 10.07.2012прегледи 988 коментарикоментари 0


С решение от 6-ти юли 2012 година, ВАС отхвърли претенциите на компанията Суис Пропъртис за изграждане на ваканционно селище на Иракли, съобщава гражданска група „Да спасим Иракли“, част от Коалицията „За да остане природа в България“.

За съжаление друг строеж – светкавично стигнал до крайна фаза от пролетта досега - започна в ляво от пътя към плажа, отново в местността Кладери. В момента експерти сравняват с доклада за оценката за съвместимост с построеното, след което гражданска група „Да спасим Иракли“ ще предприеме необходимите действия, ако бъдат открити нарушения.

Кратка хронология на случая според коалицията:
•През май 2006 година започва кампания срещу плановете за строителство в местността Иракли – млади хора с телата си спират багерите. Следват стотици писма до Министерството на околната среда и водите с искане да бъде спрян официално строежа в Иракли на основата на НАТУРА 2000. Започват нестандартни протестни акции в София, Стара Загора и Варна. Случаят става гореща медийна тема.
•До края на 2006 и началото на 2007 НАТУРА 2000 става популярна в България (80% разпознаваемост), благодарение на същата гражданска енергия, а „Иракли“ става марка на младите, отговорни и креативни хора, осъзнаващи гражданската си сила (Втората разпознаваема „марка“ през 2007-2008 сред природозащитните кампании според проучване на WWF ). Кампанията за пръв път включва широка мрежа от млади хора от творческите професии – видео-артисти, музиканти, актьори, режисьори, ди джеи, фотографи и др.
•Започват „контра - протести“ на собственици и „инвеститори“ (като Николай Банев) в землището на с. Емона и кампанията за опазване на природата прераства в голямо гражданско обединение от над 30 НПО и неформални граждански групи в Коалиция „За да остане природа в България“ (Forthenature.org), инициирали масови улични шествия в защита на природата и други природни територии в страната.
•През 2007 България е член на ЕС и територия би следвало да е под закрилата на НАТУРА 2000, но Българското правителство забавя внасянето на документацията на зоната Иракли от НАТУРА 2000 с няколко месеца.
•През юли 2007, изпозлвайки като повод гоолямото наводнение на 2ри юли, община Несебър, за своя сметка - с обществени средства унищожава река Вая, изсичайки защитената лонгозна (заливна) гора и е издига дига, за да „предпазва от наводнения“, но всъщност да предпазва парцела на Суис Пропъртис, който е непосредствено до реката от наводнения. Според общината и инветситорите , изсеченото е „храсталак“ и „пущинак“. Именно този храсталак е обитание на десетки видове застрашени птици, заради които и зоната е в НАТУРА 2000
•През октомври 2007 година без да има Оценка за въздействие върху околната среда и оценка на въздействието върху НАТУРА 2000, фирмата започва незаконно строителство на своя комплекс и започва да продава апартаменти на зелено. Това предизвиква отново острата реакция на гражданите, които не са спирали да следят случая и да привличат медийно и публично внимание
•На 30 януари 2008 година Регионалното поделение на Министерството на околната среда и водите в Бургас издава заповед за спиране на незаконното строителство на хотела към него.
•Заради устието и лонгозната река на Вая, след жалба на „Да спасим Иракли“, срещу България е повдигната наказателна процедура от ЕК, като изискването към българското правителство е да рекултивира коритото на реката и премахне дигата, сложена неправомерно от община Несебър и инвеститора;
•Вместо да започне процедура по рекултивиране на защитената зона Регионалното поделение на Министерството на околната среда и водите в Бургас на 19 декември 2008 година издава решение, с което съгласува строителството на хотела след проведена процедура съгласно чл. 6 (3) на Директива 92/43 след като строителството е вече започнало (в нарушение на този член, който изисква въздействията на даден проект да се оценяват преди да бъде извършена дадена дейност и преди тя да бъде оторизирана)
•В резултат на това от тази дата започва дълга съдебна процедура с жалба внесена и водена от българския офис на WWF - Дунавско Карпатската програма, поел да помогне на гражданската група за Иракли в тяхната битка, водена 3 години и половина до крайният изход в полза на природата. Окончателно решение на последна инстанция юли 2012 година. Българският съд постановява – според направените експертизи проекта не отговаря на изискванията на НАТУРА 2000, кумулативните му ефекти водят до унищожаване на защитени крайречни гори и на местообитания на видра и блатна костенурка.


 


Тагове: Иракли, съд
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4142