EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ВАС отхвърли жалба срещу лифт в Платото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВАС отхвърли жалба срещу лифт в Платото

mail17:45 | 18.01.2013прегледи 637 коментарикоментари 0


Тричленен състав на ВАС с решение № 746 от 16 Януари 2013 г. е отхвърлил жалбата на Асоциацията на парковете в България (АПБ) срещу решение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), с което през 2010 г. е одобрено изграждането на нов четириседалков лифт в м. Платото в Национален парк Пирин.

Въпреки че експертиза по делото потвърждава твърденията на АПБ, съдът отсъжда в полза на МОСВ и концесионера на ски зоната Юлен АД. Незаконният строеж на новия лифт, довел до неправомерното изсичане на вековна гора от бяла мура и клек в националния парк е оправдан от съда въз основа на една манипулация на концесионера и МОСВ като последен опит да защитят незаконното разширение на ски зона Банско, довело през годините до превишение на концесионната й площ с над 65 %. Това коментират от Коалицията "За да остане природа в България".

Според природозащитниците, тази манипулация има за цел да бъде убеден съда, а на следващ етап и обществото, че концесионният договор за ски зоната е "сбъркан" и че концесионното право за строеж на Юлен АД не е заключено в полигон от 200 геодезични точки и ограничено единствено върху концесионната площ от 99 ха, ами че обхваща цялото отреждане по териториално-устройствен план (ТУП) с над 1500 ха. Именно с цел да скрият факта, че част от съоръженията в ски зоната са одобрени и построени извън концесионната площ, но в границите на ТУП, Юлен АД и МОСВ настояват, че концесионното право и предмета на концесията трябва да обхващат целия ТУП на ски зоната, който има площ от над 1500 ха. Позовавайки са на тази манипулативна теза, съдът си позволява да подменя смисъла на концесионния договор и предрешава спора между природозащитниците и МОСВ за това как се е достигнало и кой е виновен за неправомерното унищожение на над 65 ха вековни гори в парка в нарушение на концесионния договор.

С това си решение, съдът не само легитимира нарушенията на концесионера, но и обрича Национален парк Пирин. В своите мотиви съдът заявява, че забраната за строеж на спортни съоръжения с националните паркове не се отнасят до ски лифтовете, тъй като те не били спортни съоръжения, а съоръжения за обслужване на посетителите на парка. С това всъщност се дава зелен светофар за всички проекти за ски лифтове и ски писти в националните паркове, което е в пълно противоречие с философията за управлението на националните паркове. Нещо повече - съдът счита, че популяризирането на Националния парк като световно наследство на ЮНЕСКО ще бъде подпомогнато от изграждането на нови ски лифтове. Това отново показва изключително неразбиране на Конвенцията за опазване на световното наследство към ЮНЕСКО и несъобразяване с последните решения на Комитета за световното наследство, според които изграждането на нови ски съоръжения в Пирин е основната заплаха пред опазването на световното наследство в парка, отбелязват още природозащитниците.

Коалицията "За да остане природа в България" настоява Министерството на околната среда и водите да обяви пред обществото резултатите от дългогодишния анализ на причините, довели до превишаване на концесионната площ на ски зона Банско в НП Пирин и да се направи обществено популяризиране на целите на управление на националните паркове, с което да се избегне държавните институции подобно на случая с Несебър да прилагат всякакви манипулации и юридически еквилибристики, с които да прикриват разграбването и унищожението на българските защитени територии.

 

 


 


Тагове: Платото, ВАС, лифт
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg