EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Варненската община дължи милиони на транспортни фирми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Варненската община дължи милиони на транспортни фирми

mail14:04 | 16.09.2009прегледи 1452 коментарикоментари 0


Има сериозни забавяния в плащанията от страна на община Варна към фирмите, обслужващи линиите по градския транспорт, съобщава в. Позвънете. Към общинското дружество „Градски транспорт" ЕООД местната хазна дължи над половин милион лева. Прокуристът му Пенчо Пенчев обаче отказа да коментира въпроса и насочи за отговори към финансистите на общината. Транспортните фирми са един от големите харчове на общината, коментира зам.-кметът по финансовите въпроси Борислав Борисов. От началото на годината до юли на двете компании за обществен превоз са преведени над 6 млн. лв. За миналата година исканата от дружествата сума е била наполовина по-малка. Парите се превеждат като общинска субсидия за пенсионерски, ученически и студентски карти. По думите на Борисов, няма логика, фирмите да настояват за повече пари, при положение, че цената на билета е на същите нива, като миналогодишните.
Управителят на другата транспортна фирма „Транстриумф Холдинг" АД Антраник Шакарян заяви, че всъщност вземането, което имат от общината е доста по-голямо. Той обаче категорично отказа да посочи точна сума. Шакарян добави, че имали уверението на общинските финансисти парите да бъдат  преведени скоро. Забавянето било от близо 3-4 месеца. Той не отрече, че заради това те също бавят плащанията си към доставчици. В отговор на твърдението, че при същата цена на билета се иска по-висока издръжка той посочи, че през тази година значително е нараснал обема на възложените задачи. Издаваме повече безплатни карти и такива с намаления за пенсионери, ученици и студенти, обясни шефът на „Транстриумф Холдинг".
Заложената за тази година субсидия в общинския бюджет е в размер на 7,4 млн. лв. Още преди приемането на бюджета обаче и двете дружества предупредиха, че им трябват минимум 9,2 млн. лв.
Съществено утежнение и за двете компании са спрените пари за картите на средношколците, субсидирани от държавния бюджет. По тази линия само “Градски транспорт” губи 600 000 лева, обясни председателят на комисия “Транспорт” към ОбС Красимир Маринов. Именно поради тази причина бяха спрени картите с намаления за учениците от селата в общината от началото на този месец.
“Позвънете” научи още, че общинското дружество вече изпитва сериозни финансови затруднения, а в резултат на това заплатите на служителите са забавени.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg