EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Варна: Нов брегови център & пеещ фонтан

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Варна: Нов брегови център & пеещ фонтан

mail06:40 | 17.08.2015прегледи 5060 коментарикоментари 0


Във Варна бе открит брегови център за управление на корабоплаването. Изграждането му е част от дейностите по проект „Информационна система за управление трафика на плавателни съдове (VTMIS) - фаза 3”, който се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, чрез ОП „Транспорт” 2007-2013 г. Общата стойност на проекта е близо 40 млн. лева, а изграждането на двата брегови центъра във Варна и Бургас възлиза на почти 4 млн. лева. Освен за управлението на корабния трафик, с този център ще бъдат подпомогнати и дейностите, свързани с предотвратяване и противодействие на контрабандни схеми, ощетяващи държавата.

На официалното откриване присъстваха премиерът Бойко Борисов, транспортният министър Ивайло Московски и кметът на Варна Иван Портних. Тримата присъстваха и на откриването на новия фонтан на пл. „Независимост“, който може да изстрелва воден стълб с височина до 41 м. Уникалното за страната съоръжение, което е част от проекта „Естетизация и модернизация на главна пешеходна зона и зона за обществен отдих – град Варна“, разполага с над 2000 цветови комбинации, което го превръща в красива водна атракция. 180 кубика оборотна вода се превръщат във феерия от танцуващи цветни струи, благодарение на 52 помпи, 300 дюзи, 400 прожектора и 30 км положени кабели. Допълнително е изграден воден пръстен, монтирана е система от тръбни разводки. Металната конструкция на съоръжението се равнява на 8500 кг.
Използвана е съвременна автоматика, която се ръководи от компютърни устройства и осигурява възможност за синхронизацията между осветление и музика.
Фонтанът има дневна, нощна и междинна програма без мелодии. Всяка вечер от 20.30 ч. ще започва програма, съчетаваща вода, звук и светлина.
Община Варна работи по подготовка на конкурс за авторска мелодия на фонтана, ще бъде обявена и анкета за любима песен на варненци, която да бъде използвана за водното шоу.

Снимки: Профил на Бойко Борисов във Фейсбук.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg