EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Варна има нужда от 27 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Варна има нужда от 27 млн. лв.

mail09:45 | 22.08.2014прегледи 1143 коментарикоментари 0


Над 27 млн. лева е необходимото финансиране за извършване на дейности по преодоляване на последиците от бедствията в район „Аспарухово“ и на територията на Община Варна. Това стана ясно по време на среща на министър-председателя проф. Георги Близнашки с кмета на града Иван Портних, съобщи правителствената информационна служба. На срещата, на която бяха обсъдени предприетите мерки за преодоляване на последствията от наводненията, присъства и новоназначеният областен управител на Варна Стоян Пасев.

Повече от 9 млн. лева са необходими за рехабилитиране на пътната инфраструктура в общината, а близо 1 млн. лева са нужни за почистване и възстановяване на зелени площи. За аварийно почистване и укрепване на отводнителни канали и дерета Община Варна възнамерява да поиска 2.1 млн. лева.

Министър-председателят призова засегнатите от бедствията общини да побързат с оформянето на исканията си до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, за да се даде възможност помощта да достигне своевременно до най-тежко пострадалите региони. Той припомни, че служебното правителство вече одобри 16.2 млн. лева за неотложни дейности на най-тежко пострадалите общини и на няколко министерства.

Като изключително тежко определи премиерът Георги Близнашки финансовото състояние на страната и подчерта необходимостта от актуализация на бюджета от следващото Народно събрание. Пред журналисти във Варна министър-председателят посочи, че още при планирането им приходите са силно надценени, а в края на годината това е особено опасно. Драматично е положението и в приходните администрации, което наложи смяната на ръководството на Агенция „Митници“, допълни премиерът, според когото преди назначаването на Ваньо Танов агенцията е била „разграден двор“.

Допълнителни усложнения създава и необходимостта от съкращаване с 5 на сто на годишните разходи на министерствата, заради актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса с 225 млн. лева. Това означава, че реално министерствата трябва да свият разходите си с 15 на сто в оставащите месеци до края на годината, поясни Георги Близнашки. Премиерът подчерта още, че правителството ще продължи разплащанията от националния бюджет по оперативните програми, за да не бъдат загубени милиарди, които страната ни трябва да усвои до приключването на настоящия програмен период. По думите му, допълнителният натиск върху бюджета от разплащанията по оперативните програми може да достигне 900 млн. лева.

В отговор на журналистически въпрос проф. Георги Близнашки припомни, че по случая с КТБ правителството не може да се намесва и БНБ и компетентните власти трябва да приключат работата си. „Следим внимателно събитията и всеки предварителен коментар по тази тема е контрапродуктивен“, категоричен беше премиерът.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888