EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Варна е най-добрият град за правене на бизнес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Варна е най-добрият град за правене на бизнес

mail13:52 | 13.07.2017прегледи 9929 коментарикоментари 0


За българските предприемачи е по-лесно да регистрират фирма във Варна, в сравнение с други български градове. Ако страната ни беше представена от морската столица, а не от София в индекса „правене на бизнес“, България щеше да бъде с 25 позиции по-нагоре в доклада на Световната банка.

Това сочат данните на световната класация "Правене на бизнес в Европейския съюз 2017 г. България, Унгария и Румъния". Докладът на Световната банка оценява регулаторната среда за бизнеса и нейното въздействие върху местни предприемачи в шест града - Бургас, Плевен, Пловдив, Русе, София и Варна. Документът отчита регулаторните пречки в зависимост от мястото, в което те установяват своята дейност. Прилагането на бизнес регламентите, както и ефективността на публичните институции не са еднородни в страната. Големи различия има при изискванията за регистрация на фирми, получаването на разрешителни за строеж, присъединяването към електро преносната мрежа и изпълнението на договори. Така например регистрирането на фирма във Варна отнемало 14 дни, докато в София - 21 дни. Издаването на разрешително за строеж в София отнема 97 дни, докато в Русе с десет седмици повече. Има разлики и в размера на заплащането на една и съща услуга.

По този повод вицепремиерът Томислав Дончев заяви: "В голямата част от случаите говорим за местните власти. Не може обаче мерките да се ограничават на национално ниво, както правим, трябва да се работи на ниво местни власти“. Той каза още, че вероятно в рамките на този месец ще има национално съвещание на всички областни управители. Фокусът му ще са съществуващите режими. Дончев бе категоричен, че водещ е принципът от хартията към електронните услуги. Така сега народните представители ще трябва да променят 70 закона, за да сработи административната мярка по отношение на свидетелствата за съдимост.

По време на форума Томислав Дончев отбеляза, че излишната административна тежест губи време на гражданите. Затова по същественият въпрос е какъв е ефектът по отношение на бизнеса?

"Ако някой може да получи услуга или документ за 20 дни, а го получава за 50 - това означава допълнителни разходи, време, в което предприемачът вместо да прави бизнес и да се опитва да се наложи на пазара, да бъде конкурентен, се занимава с друго - с администрацията", заключи той./24 часа


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 963