EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Варна без пари за мониторинг на въздуха

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Варна без пари за мониторинг на въздуха

mail11:16 | 14.07.2010прегледи 1163 коментарикоментари 0


Община Варна няма пари за да внедри софтуер, с който да се осъществява контрол над замърсяването на въздуха с фини прахови частици, съобщи в. Позвънете. Това стана ясно на заседание на комисията по опазване и възпроизвеждане на околната среда към местния парламент. Според разпоредба на екоминистерството общината трябва да актуализира програмата си за опазване чистотата на въздуха. Това включва внедряване на софтуерен продукт, чрез който да се направи модел на замърсяването и съответно да се вземат мерки, където е необходимо, обясни Димитричка Маринова - главен експерт от Регионалната инспекция по околна среда и води във Варна. По думите й, в програмата трябва да се заложат данни за наличието на автомобилите в града, техните двигатели и трафика им. „Колкото повече подробности се заложат, толкова по-реален е моделът. Той показва къде е съсредоточено замърсяването и накъде се разпространява, за да се насочат усилията именно там”, посочи екоекспертката. От общинската администрация обаче контрираха, че подобен продукт ще струва адски скъпо. „Няма пари за такъв софтуер, който е скъпо удоволствие, свързано със сферата на прогнозите”, репликира инж. Дияна Кирчева от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване”. От екоинспекцията обаче напомниха, че актуализацията на програмата и в частност внедряването на софтуера е със задължителен характер и има срок за изпълнение до края на 2011 г. В крайна сметка комисията взе решение да задължи кмета да актуализира програмата. Догодина пък щели да се заложат пари в бюджета, за да се внедри софтуерът.
Комисията задължи кметската администрация и да изготви доклад в 3-дневен срок за  картата на базовите станции на GSM операторите. Върховният административен съд потвърди решението на Общинския съвет за демонтирането на антените в близост до училища и детски площадки. „Имаме всички основания да пристъпим към изпълнението”, посочи председателят на комисията Драгомир Дончев. Той припомни, че за да се разбере локацията на антени обаче, трябва да има изготвена карта.
Заводът за боклук на Варна, който трябва да заработи в Езерово, вече е с изградени подпорни стени, уличен водопровод и временен трафопост, стана ясно още на заседанието. В момента се изграждат зала за твърди битови отпадъци, помещение за предварителна механична обработка и резервоари за отпадъчни води. Подготвя се и теренът за компостиращите тунели. Инсталацията трябваше да бъде готова до август тази година, но срокът няма да бъде спазен. Съветници от местния парламент идната седмица пък лично щели да инспектират как върви строителството.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg