EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Варна: 9 проекта по ОПРР = 3,7 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Варна: 9 проекта по ОПРР = 3,7 млн. лв.

mail15:30 | 27.07.2015прегледи 3999 коментарикоментари 0


Варна получава нови 3,7 млн. лв. за реализация на 9 проекта за модернизация на градската среда и уширение на пешеходния ринг по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на съвместен брифинг с кмета на морската столица Иван Портних. Министърът обясни, че още от понеделник общината може да започне изпълнение на обектите и изрази надежда, че строителните дейности ще приключат до края на годината, в рамките на програмния период на оперативната програма. „Реализирайки успешно проекта Варна ще има изцяло обновен център“, посочи министър Павлова.
Тя допълни, че общината е със статут на междинно звено по новата Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и съгласно регламента разполага с гарантирани 84 млн. лв. безвъзмездни европейски средства за реализация на проекти. Местната администрация обаче трябва да подаде проекти за над 150 млн. лв., с които да кандидатства допълнително. „Благодарение на усилията на екипите вече е в напреднала фаза и е представена в идеен вариант инвестиционната програма, с която Варна ще кандидатства. Получих уверенията на кмета, че тази инвестиционна програма ще е готова до 15 септември, предвид напредъка в подготовката на проектите“, каза още министър Павлова.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството обясни, че в новия програмен период Варна ще има възможност с европейски средства да завърши модернизирането на градската среда, да разшири проекта за интегриран градски транспорт и да обнови социалната и образователна инфраструктура. Не малко средства са предвидени и за мерки за енергийна ефективност на публични сгради, включително на полицейски управления, пожарни служби, сгради на социалните структури и др. Министърът отбеляза, че програмата дава шанс и за обновяване на централните сгради – паметници на културата и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в тях. „Ще обновим фасадите им, спазвайки стриктно Закона за паметниците на културата“ , категорична бе министър Павлова.
Извън тези проекти Варна като междинно звено по другите приоритетни оси ще може да кандидатства за допълнителни проекти и обекти със средства от ОП „Региони в растеж“ – мерки за енергийна ефективност на професионалните гимназии, модернизация на центрове за спешна помощ, пътна инфраструктура, туристическа инфраструктура до обекти от национално и световно значение, паметници на културата. „Възможностите са огромни и се върши огромна работа в тази насока“, отбеляза министърът.
Пред журналисти във Варна Лиляна Павлова коментира и изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Към днешна дата програмата се изпълнява с добри темпове. Общо 1150 сгради в страната вече са сключили тристранни договори за финансиране и в тях реално текат дейности, включително и строителни. В област Варна са одобрени общо 51 сгради, от които 25 в областния център. „Това са средни стойности на фона на страната и Варна не прави изключение като интерес на гражданите“, отчете Павлова.
Регионалният министър и кметът Иван Портних посетиха кв. “Виница”, където текат укрепителни дейности на свлачището, което откъсна връзката на квартала с града./МРРБ
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg