EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Варна: 65% от първокласниците ще учат целодневно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Варна: 65% от първокласниците ще учат целодневно

mail11:30 | 09.09.2011прегледи 533 коментарикоментари 0


Условия за целодневно обучение са създадени за 65% от първокласниците във Варна. Тази година училищният звънец ще бие за първи път за общо 2750 деца, които са разпределени в 145 паралелки. Процентът на второкласниците, за които е осигурена занималня, е много по-малък, обяви преди началото на новата учебна година зам.-кметът по въпросите на образованието в община Варна Коста Базитов, цитиран от „Черно море”. Той припомни, че целодневното обучение е форма, която се прилага само при възможност на училищата и по желание на родителите. Наред със София и Пловдив морската столица е сред градовете, където има гратисен период за въвеждането на занималня.
На този етап не е осигурен втори комплект учебници за учениците от първи до седми клас. Това е въпрос на държавна поръчка, коментира Базитов по повод идеите да се сложи край на тежките ученически чанти. Зам.-кметът изтъкна, че на среща с директорите на варненските школа другата седмица ще бъде обсъдена възможността да се ползва резерва, с който разполагат училищните библиотеки. В отговор на въпроси от журналисти той уточни, че няма пречки да се осигури дублиращ комплект учебници, ако родителите желаят и са готови да го заплатят.
Градоначалникът Кирил Йорданов отчете, че в навечерието на 15 септември за ремонти в училищата са похарчени 1,2 млн. лв. Парите са обезпечили разходите за строителните работи по покриви, хидроизолации, игрища и физкултурни салони, отоплителни инсталации. С част от средствата е извършена и подмяна на дограми. Идния месец в училище „Любен Каравелов” пък трябва да приключи монтирането на асансьор за деца с увреждания. Лифт платформа за ученици с двигателни проблеми към момента има в училище „Димчо Дебелянов”. В останалите школа са изградени рампи, поясни Кирил Йорданов.
Той обяви, че общо 41 училища в града разполагат с видеонаблюдение, като още в началото на учебната година всички камери ще се свържат с оборудваната специализирана зала в общината. Там местният „Биг брадър” ще контролира и градския транспорт, сметосъбирането и сметоизвозването, както и снегопочистването. В бюджета за следващата година предстои да бъдат заложени средства за закупуването на камери и за последните 6 училища във Варна, които все още не разполагат с видеонаблюдение.
На 14 септември ще бъде направена първа копка на многофункционалната зала в І Езикова гимназия, чиято инвестиция трябва да възлезе на 1,5 млн. лв. 650 000 лв. пък са предвидени за строителството на спортната зала в Математическата гимназия. Около месец след първия учебен ден се очаква да бъде завършена и новата сграда на училище „Васил Левски” в „Аспарухово”.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg