EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Варна: 20% ръст на оборота на градския туризъм

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Варна: 20% ръст на оборота на градския туризъм

mail13:10 | 29.09.2023прегледи 572 коментарикоментари 0


Оборотът на градския туризъм във Варна в сравнение с миналата година има ръст от 15-20 процента, каза пред журналисти председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ) Павлин Косев. Той уточни, че с тази цифра не бива да се спекулира. Това не е печалбата на сектора, която всъщност бе „изядена“ от инфлацията и повишените разходи за енергия, заплати и т.н., допълни Косев.

Градският туризъм по принцип е устойчив, защото разчита на конгресни, спортни и културни събития, а след пандемията те се възстановяват, коментира още председателят на ВАРХ. Според него с темата за вдигането на ДДС доста се спекулира. Нормално е да има диалог между държавата и бизнеса, да се търси баланс, посочи Косев.

Той припомни, че в съседните ни държави, които са ни конкуренти в сферата на туризма, данъкът е нисък. Ако при нас се повиши, това ще направи българският бизнес неконкурентноспособен, посочи Косев. И допълни, че така ще бъдат засегнати и много други сектори на икономиката, които разчитат на туризма, за да реализират стоките и услугите си.

Председателят на ВАРХ е сред организаторите на седмото издание на туристическото експо „Дестинация Варна“, което започва днес в курорта „Св. св. Константин и Елена“. Съорганизатор е агенцията за маркетингови комуникации ProVox, с партньорството на Община Варна и министерството на туризма. 

За професионалистите в бранша е важно да се събират поне един път годишно, защото голяма част от проблемите им са общи, обясни Косев. За пример той даде сметосъбирането и необходимостта от въвеждането на подземни контейнери у нас. Вече има добри практики, но са единици, допълни председателят на ВАРХ. 

За пръв път през тази година в експото ще се представят и участници от Румъния. В рамките на планираната конференция ще бъде проведен мастър клас, воден от мениджъри и експерти. Пред участниците в експото ще споделят свои успешни устойчиви практики професионалисти от Турция, Италия, Гърция./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037