EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Ваньо Танов пое ГКПП "Капитан Андреево"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ваньо Танов пое ГКПП "Капитан Андреево"

mail10:10 | 27.05.2015прегледи 1469 коментарикоментари 0


От днес директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов ще поеме организацията на ГКПП-Капитан Андреево, стана известно след среща на финансовия министър Владислав Горанов, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и шефът на митниците с превозвачи.
Срещата е по инициатива на превозвачите, заради големите опашки и бавната обработка на документите на преминаващите товарни автомобили на граничния пункт. Превозвачи казаха преди срещата, че поради липса на хора обслужването на пункта е било изключително бавно, издаването на карнетите е отнемало повече от 40 минути и реално са били принудени да чакат с дни, за да пресекат границата. Финансовите загуби от това те изчисляват на около 150 евро дневно.
Според министър Горанов претенциите на превозвачите във връзка организацията на работа на граничния пункт са основателни. По думите му обаче превозвачите имат претенции, не към нормативните актове, които Агенция "Митници" издава във връзка с режимите на работа на пунктовете, а към организацията на работа.
Днес в 10.00 часа Ваньо Танов ще бъде на ГКПП - Капитан Андреево и ГКПП - Капъкуле, за да координира лично процеса и да се по-добри организацията на работата. Горанов каза още, че има необходимост от подобряване на работата и на редовите митничари, подчертавайки, че претенциите на превозвачите и експедиторите не са към нормативната уредба, или към заповедите, които Митницата издава във връзка с работата на пункта, а са по-скоро организационни и мотивационни. Финансовият министър се надява в следващите дни проблемите да бъдат решени. Според Ваньо Танов проблемът с големите опашки на границата не може да бъде решен с увеличаване на митническите служители. Във връзка със ситуацията на контролно-пропускателните пунктове на границата с Турция той посочи, че не могат да бъдат извършвани толкова бързо проверки. "Пет камиона да влязат и те задръстват съответните трасета. Трябва да отидат на рентген и да бъдат върнати обратно, а колата не е с неограничени размери. Да не забравяме, че на Капитан Андреево продължава строителството и половината част не е асфалтирана, което също създава голямо затруднение", коментира Танов. Според шефа на митниците ролята на гранично контролно-пропусквателния пункт е да пропуска стоките и да извършва проверка на тези, които са рискови. " Понякога се налага да разтоварим един камион. Ако разтоварим три камиона на плаца, в продължение на часове няма да мине нито един. За това правим статични проверки и разчитаме на рентгена", обясни той. Министър Московски се ангажира от своя страна МТИТС също да съдейства за нормализиране на пропускателния режим на ГКПП
"Капитан Андреево".

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски обеща пълна логистична подкрепа на агенция „Митници“ във връзка с разрешаване на ситуацията около образуваните километрични опашки от товарни превозни средства в районите на граничните пунктове с Република Турция. По време на провелата се спешна среща между министъра на финансите Владислав Горанов, директора на агенция „Митници“ Ваньо Танов и представители на българските превозвачи, министър Московски пое ангажимент, че ще окаже пълно съдействие за по-бързо изтегляне на образувалите се колони от товарни автомобили.
Веднага след срещата министър Московски разпореди на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ да съдейства на Агенция „Митници“, като помогне за реорганизирането на образуваните опашки в две колони. Едната да бъде за транзитно преминаващите превозни средства, а другата за такива, които се нуждаят от повече време за обработване на документите от граничните власти.
Представители на ДАИ Хасково и района ще бъдат изцяло на разположение на Ваньо Танов до окончателното овладяване на ситуацията по българо-турската граница.

Междувременно,митницата в Свиленград съобщи, че с един - два километра по-малка е тази сутрин опашката от чакащи товарни автомобили пред митническия пункт "Капитан Андреево" в сравнение с вчера, когато надхвърляше 10 километра. Нощната смяна на митническия пункт е обработила 736 камиона в
двете посоки - към Турция и на влизане в България, като капацитетът е около 800 камиона. Всички смени работят в пълен състав.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg