EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Валутни проблеми на Русия в Азия заради петрола

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Валутни проблеми на Русия в Азия заради петрола

mail14:12 | 29.11.2023прегледи 541 коментарикоментари 0


Един от най-доходоносните маршрути за търговия с петрол на Русия след налагането на западните санкции заради конфликта в Украйна е изправен пред голямо предизвикателство поради недостатъците на плащането във валута, различна от долари, а краткосрочно решение на проблема не се вижда, съобщава Ройтерс.

От десетилетия петролната търговия се извършва в долари, а търсенето на алтернативи се затруднява от трудности при конвертирането на различни валути, както и по политически причини.

Проблемите излязоха на повърхността, когато през юли Индия, най-големият купувач на руски петрол, превозван с танкери, от началото на войната, настоя да плаща доставките в рупии и търговията почти спря, според трима запознати източника, пожелали анонимност.

Те твърдят, че руските доставчици, които също не могат да бъдат разкрити поради чувствителността на темата, не са могли да осъществят сделки в индийски рупии заради неформално ръководство от Руската централна банка, че тя няма да приема тази валута.

Според източник, близък до банката, получаването на неконвертируема валута с малка стойност извън Индия би било "безсмислено". Русия няма как да реализира тези рупии, а вносът й от Индия е незначителен, казва друг източник. Руската централна банка не е отговорила на запитванията на Ройтерс по темата.

През август поне две големи руски петролни компании са заплашили да пренасочат около дузина танкери с милиони тонове петрол на борда от Индия към други дестинации. Като временно решение те са били платени с комбинация от китайски юани, хонконгски долари като преход към юаните, и дирхами на ОАЕ, които са вързани към американския долар, посочват други източници.

По думите им проблемът с търсенето на алтернатива на долара в петролната търговия остава висящ и засяга купувачи от Африка, Китай и Турция. Но той е най-сериозен в Индия, която внася над 60 на сто от петрола, изнасян от  Русия по море и е вторият най-голям брутен вносител на руски петрол след Китай, по данни на Лондонската борса (LSEG) и според изчисления на Ройтерс.

Проблемът вероятно ще се задълбочи, тъй като контролът върху руската търговия с петрол постепенно се затяга, посочва Ройтерс.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158