EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Валс на открито във Виена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Валс на открито във Виена

mail11:50 | 31.12.2023прегледи 581 коментарикоментари 0


По време на новогодишните празници в австрийската столица отново ще цари истинско веселие. За 32-и път  центърът на Виена се превръща в огромна бална зала. Кулминацията на 31 декември е Новогодишната пътека, която гарантира най-доброто забавление от 14:00 до 2:00 ч. през нощта.

Това е събитие, което си е поставило за цел да събере на едно място непознати, които да прекарат една незабравима новогодишна нощ заедно и да се разделят като приятели. 

Десетки ресторантьори ще отворят свои щандове в центъра на австрийската столица и ще предлагат пунш, шампанско и безброй кулинарни специалитети . На многобройни сцени ще има  шоу програми, навсякъде ще звучи музика за всеки вкус - валс, рок, поп, диско, блус, фънк и соул.

Новогодишната пътека започва от площад Фраюнг, минава по известната търговска улица Грабен и стига до катедралата "Св. Стефан" и Кертнерщрасе. С особена популярност сред местните жители и гостите на града се ползва т.нар. "класическа отсечка" на централната улица "Грабен". Всяка година в ранните следобедни часове на 31 декември танцовите училища предлагат там безплатни курсове за валс и превръщат района в най-голямата бална зала на открито.

Кулминацията на празника, която не трябва да се пропуска, ще бъде лазерното шоу точно в полунощ. Фойерверки, които преди бяха част от новогодишната нощ в австрийската столица, няма да има.  Виена се отказва от тях, като една от причините е, че шумът, който се предизвиква от пиротехниката, стресира животните. Освен това фойерверките разрушават озоновия слой и замърсяват с отровни вещества и отпадъци, които остават в природата около нас, и влияят на качеството на въздуха в даденото място.

Точно в полунощ от катедралата "Свети Стефан" се носи камбанен звън. Камбаната, която виенчани наричат Пумерин, бие само в изключително тържествени случаи, а новогодишният звън се предава по радиото и телевизията в цяла Австрия. След това на фона на лазелното шоу отново ще звучи валсът "На хубавия син Дунав", който се е превърнал в неофициален химн на Виена.

Както всяка година, и този път в новогодишната нощ на сцената на Виенската Щатсопера ще се играе "Прилепът" от Йохан Щраус, а първият ден от Новата година започва с прочутия концерт на Виенската филхармония от 12:15 ч., който ще се предава на живо на огромен екран на площада пред катедралата "Св. Стефан" и пред Виенското колело в Пратера.

Снимки:© stadt wien marketing/Jobst

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg