EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Валидността на личните карти +6 месеца

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Валидността на личните карти +6 месеца

mail10:02 | 24.03.2020прегледи 18450 коментарикоментари 0


Срокът на валидност на личните карти, който изтича в периода от 13 март до 31 октомври 2020 г. се удължава с шест месеца, реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание на 13 март. Според приетите текстове за времето на удължения срок личната карта е валиден идентификационен документ за самоличност само на територията на България.
По искане на лицето нова лична карта може да се издаде и преди изтичане на удължения шестмесечен срок, се предвижда в разпоредбите. Освен това се удължава с шест месеца и срокът на валидност на свидетелствата за управление на моторни превозни средства, изтичащи в периода на извънредното положение. За срока на удължаването свидетелството за управление на МПС е валиден документ само на територията на България. По искане на лицето ново свидетелство за управление може да се издаде и преди изтичане на шестмесечния срок.
Предвидено и срокът на валидност на документите за пребиваване на чужденци, издавани съгласно чл.59 от Закона за българските лични документи, както и на документите по чл. 59 ал.3 от същия закон, издавани на членовете и семействата на гражданите на ЕС или на членовете на семействата на гражданите на държави страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, които имат право на свободно придвижване също се удължават с шест месеца.
Предвидено е за срока на удължаване документите да се смятат за валидни само на територията на България и да удостоверяват само правото на пребиваване.
Според текстовете чужденец с разрешено продължително пребиваване в България, на който срокът за пребиваване изтича в срока на обявено извънредно положение, може да подаде заявление за продължаване на пребиваването в 14 дневен срок след отмяна на извънредното положение, като срокът на обявеното извънредно положение не се счита за прекъсване, когато чужденецът подаде заявление за дългосрочно или постоянно пребиваване.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg