EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В. „Политика”: АЕЦ "Белене" неизгодна за Сърбия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В. „Политика”: АЕЦ "Белене" неизгодна за Сърбия

mail12:50 | 25.11.2010прегледи 532 коментарикоментари 1


Белградският вестник "Политика" помества днес материал, озаглавен "АЕЦ "Белене" е неизгодна за Сърбия", в който се прави опит за анализ на икономическата изгода за Сърбия от участието в проекта. Вестникът цитира думите на сръбския премиер Мирко Цветкович, който заяви, че Сърбия е заинтересована от изграждането на българската атомна централа "Белене".
Сърбия ще се включи в изграждането на АЕЦ "Белене", съобщи министърът на енергетиката Петар Шкундрич, който поясни, че интересът на Сърбия е в българската атомна централа да има 10 процента собственост, пише изданието.
Вестникът отбелязва, че от съседна Хърватия премиерът Ядранка Косор директно е отхвърлила предложението от София.
"Политика" пише, че от дълго време е известен фактът, че регионът на Югоизточна Европа няма достатъчно електрическа енергия и през следващите години би могъл да бъде изправен пред сериозен недостиг на електричество.
Сърбия е сред първите кандидатки за такъв мрачен сценарий, макар от месеци да се обявява началото на строителството на две ТЕЦ в Обреновац и Колубара. Времето отминава и началото на изграждането на тези електроцентрали се премества в бъдещето, което сериозно поставя под въпрос способността на сръбското правителство да започне такъв важен проект, пише изданието.
При тези обстоятелства министърът на енергетиката предлага Сърбия да се включи като партньор в изграждането на българската атомна централа.
Засега по този повод не се произнасят нито правителството, нито експертните кръгове. Освен принципната позитивна идея, че регионът трябва заедно да се грижи за бъдещето на снабдяването с електрическа енергия и че Сърбия трябва да участва в това, няма нито един друг експертен и финансов аргумент, който да потвърди амбициите на министър Шкундрич, пише "Политика".
Вестникът отбелязва, че за да се впусне в такава "инвестиционна авантюра", Сърбия би трябвало преди всичко да направи прецизен анализ и сметка на възвращаемостта на
вложението, а правителството би трябвало поне да информира обществеността за подробностите във връзка с досегашното изграждане на атомната електроцентрала.


 
Коментари
 
Naleb - 25-11-2010 г. 13:58:44

Аз искам АЕЦ"Белене".И хиляди като мен също е искат!!!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1060