EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В Унгария възникна недостиг на горива

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В Унгария възникна недостиг на горива

mail13:35 | 08.12.2022прегледи 536 коментарикоментари 0


Ситуацията с доставките на горива в Унгария е "критична", тъй като търсенето се е повишило, а паническото зареждане от бензиностанциите е довело до недостиг, съобщи унгарската петролна и газова компания МОЛ (MOL), добавяйки, че единственото решение е да се създадат условия за увеличаване на вноса, предаде Ройтерс.

Чуждестранните компании намалиха доставките на гориво за Унгария, откакто правителството ограничи цената на бензина и дизела на 480 форинта (1,22 щ. долара) за литър още преди година.

"МОЛ остава ангажирана с поддържането на сигурността на доставките от нашите собствени продукти, но осигуряването на цялостно предлагане на пазара не може да бъде гарантирано в настоящата среда без увеличаване на вноса", пише в изявление на унгарската компания.

МОЛ се опитва да внесе повече продукти от своята рафинерия в Словакия, но "е достигнала границите на своя логистичен капацитет", добави в отделно изявление управляващият директор на компанията Дьорд Бача.

МОЛ съобщи, че през уикенда е била изправена пред известен недостиг на запаси от гориво в почти цялата си мрежа от бензиностанции, тъй като много хора започнаха панически да се запасяват с горива. 

Таванът на цените на горивата в момента се прилага за водачите на частни превозни средства, селскостопански превозни средства и таксита, и се очаква да изтече в края на декември. Правителството заяви, че ще реши дали да удължи мярката въз основа на информация от МОЛ дали компанията е в състояние да осигури доставки.

От МОЛ също така заявиха, че са започнали да увеличават преработката на суров петрол в своята рафинерия "Дунав", като се очаква тя да достигне максимален капацитет до няколко седмици. Поради дейности по поддръжката на съоръженията, сега рафинерията работи на около 50-55 процента от капацитета си, което засяга производството на петролни продукти.

Правителството на Унгария ще отнеме свръхпечалбата на енергийната компания МОЛ (MOL), натрупана от продажби на горива, съобщи в свое съобщение във Фейсбук унгарският премиер Виктор Орбан, само ден след като правителството му премахна тавана на цените на автомобилните горива на фона на недостиг по бензиноколонките, предаде Ройтерс.

"През последните дни санкции на Брюксел върху (руския) петрол влязоха в сила и това, от което се страхувахме, се случи", написа Орбан, като добави, че отсега нататък са в сила "санкционни цени за бензина в цяла Европа". Заради това Унгария ще отнеме допълнителните печалби, генерирани от тези цени, и ще ги пренасочи към държавния бюджет, добави унгарският премиер.

Правителството на страната обяви, че премахва тавана на цените на горивата, след като липсата на допълнителен внос и паническото зареждане наскоро доведоха до недостиг по бензиностанциите в цялата страна. Това заяви Гергели Гуляс, началник на кабинета на Орбан, добавяйки, че по препоръка на МОЛ правителството трябва незабавно да премахне тавана на цените, който беше въведен преди година, и трябваше да приключи в края на декември.

"Това е единственият начин да гарантираме сигурността на доставките", каза Гуляс на съвместен брифинг с ръководителя на енергийната група МОЛ Жолт Хернади.

Премахването на ценовото ограничение ще повиши инфлацията в Унгария, каза още Гуляс, но се въздържа от конкретна оценка. Сега годишната инфлация в страната достига над 21 процента.

"Около една четвърт от нашите бензиностанции са напълно изчерпани", каза на свой ред Хернади. Според него ще са необходими до два месеца, за да се възстанови вносът на горива и следователно - стабилността. Премахването на горната граница на цените обаче ще помогне за облекчаване на недостига на пазара в рамките на няколко дни. Той предупреди също така, че МОЛ трябва да се подготви за февруари, когато забраната на ЕС върху вноса на руски петролни продукти ще доведе до по-ниско предлагане на дизелово гориво в Европа.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg