EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

В. Търново: 5 млрд. лв. оборт на местните фирми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В. Търново: 5 млрд. лв. оборт на местните фирми

mail16:03 | 18.06.2018прегледи 1745 коментарикоментари 0


Над 5 милиарда лева е оборотът, реализиран от фирмите и предприятията във Велико Търново и региона през миналата година. Това стана ясно на двустранен българо-румънски форум, проведен в Старата столица, който събра представители на повече от 70 компании от двете държави. Срещата бе открита от кмета на старопрестолния град Даниел Панов, а данните за икономическия възход представи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. 63% от оборота е реализиран в сферата на услугите, 28% - в производството и 8% - в селското стопанство. 3,6% е ръстът на брутния вътрешен продукт в общината през 2017 година. Тенденцията на устойчив икономически ръст продължава и през настоящата година, като се очаква повишението на БВП да достигне 3,8%.

Кметът Даниел Панов посочи, че до края на 2021 година край града ще се пресекат двете най-важни магистрали за Северна България – „Хемус“ и „Русе – Велико Търново“, които са част от два паневропейски коридора – Четвърти и Девети (Хелзинки – Букурещ – Русе – Велико Търново – Истанбул). Даниел Панов запозна предприемачите с икономическия профил на града и общината, високоразвитите сектори на туризма и леката промишленост, както и с мащабните проекти за градска среда, допълнително повишаващи инвестиционния интерес.

15% е ръстът на румънски туристи за 2017 година, увеличение бележат и великотърновците, посетили съседната държава, посочи още Даниел Панов. Той припомни, че още от 2003-а година е създаден сайт, който популяризира на румънски Велико Търново като целогодишна туристическа дестинация. Расте румънският интерес към различни икономически отрасли, като най-силна е тенденцията в сладкарството и месопреработването. Фирми от Велико Търново имат установени търговски отношения с бизнеса в северната съседка, включително и с компании в побратимените градове Гюргево и Яш, обясни още Панов.

По време на форума бе подписано двустранно споразумение между бизнес-асоциации от България и Румъния. То предвижда промотиране на родни и румънски производства чрез фестивали и общински пазари,  създаване на бизнес инкубатори и др.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg