EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

В. Търново - фаворит в културния туризъм

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В. Търново - фаворит в културния туризъм

mail18:05 | 01.08.2017прегледи 10152 коментарикоментари 0


Абсолютен фаворит сред градовете, които развиват културен туризъм в България е Велико Търново. Всяка година старата столица и живописните околности около нея посрещат над 2 милиона туристи от цял свят, с което градът се утвърждава като най-предпочитана дестинация за културен туризъм у нас, обобщава БНТ.

Новост тази година е големият интерес на групи от Испания, а международният рейтинг на културната дестинация поддържат арбанашките църкви и манастирските комплекси в региона. Емблемата на старопрестолния град продължава да бъде крепостта Царевец. За първото полугодие на тази година тя е посетена от над 203 000 туристи от страната и чужбина. Грандиозният комплекс се допълва от новооткритата крепост Трапезица и реставрираният храм „Св. 40 мъченици".

Допълнителен дивидент за старата столица носят и международните фолклорен, оперен и джаз фестивали.

Оказва се обаче все по-привлекателен за туристите е и районът на Казанлък. Това не е случайно - дестинацията обединява две от богатствата на България - розата и невероятното тракийското наследство. Допълнителен фактор за нарасналия брой посетители са достъпните цени за нощувки и изхранване.

Само от началото на тази година градът и околностите му са посетени от близо 140 хиляди туристи. И тук значителен интерес проявяват чужденци от различни краища на света, но най-вече японци.

Статистиката на общината сочи, че посещаващите Казанлък са добре образовани, на възраст от 25 до 50 години. Освен за фестивала на розата и тракийските празници те идват заради забележителностите на града и най-вече заради тракийските гробници. Безспорния фаворит е Тракийската гробница, но интерес има и към гробниците Шушманец, Голяма косматка, Хелвеция. Завишен интерес отчитат и от художествената галерия, къщите на художниците Дечко Узунов и Ненко Балкански, както обособената като музей къща на писателя Чудомир.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg