EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

В Словакия заработи нов реактор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В Словакия заработи нов реактор

mail10:05 | 03.02.2023прегледи 754 коментарикоментари 0


Словакия свърза с електрическата си мрежа новия ядрен реактор в местната АЕЦ "Моховце", предаде агенция ТАСР. Това е краят на строителство, продължило повече от 35 години, след като през 80-те години на миналия век се взема решение за дава нови реактора в атомната електроцентрала, в която и към момента работят още 2 енергоблока.

Свързването на реактора към електропреносната мрежа на страната е станало при натоварване от 20 на сто. Пускането в експлоатация става, след като през декември бе констатиран "лек" теч от корпуса на реактора.

Разрешението за включването му в електрическата мрежа беше издадено на 13 януари от словашкия орган за ядрена безопасност.

След като третият енергоблок на АЕЦ "Моховце" бъде изведен на пълна мощност, републиката ще покрива самостоятелно нуждите си от електроенергия. Новият блок трябва да осигури 13 на сто от нуждите на страната, като общо АЕЦ ще покриват 65 на сто от енергийното потребление.

Строителството е извършено в сътрудничество с руската корпорация "Росатом". Ядреното гориво за ядрения реактор на трети енергоблок е получено от корпорацията ТВЕЛ (част от "Росатом"), която доставя гориво и за АЕЦ "Козлодуй".

Типът на пуснатия реактор е водно-воден (реактор с вода под налягане) по подобие на тези, извадени от експлоатация в АЕЦ "Козлодуй", само че с модернизирани системи за охлаждане и наблюдение на реактора. Мощността му е 440 мегавата, каквато бе и на извадените от експлоатация в крайдунавския ни град./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg