EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

В Русия обвиниха Booking.com

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В Русия обвиниха Booking.com

mail10:04 | 29.12.2020прегледи 463 коментарикоментари 0


Руската Федерална антимонополна служба постанови, че компанията за онлайн продажби на туристически услуги Booking.com злоупотребява с господстващото си положение на пазара. От държавния орган заявяват, че ако иска да продължи работата си на руския пазар, компанията трябва да изключи от договорите си клаузата, с която задължава хотелите да не предлагат своите оферти на по-ниска цена от тази в Booking.com по други канали, включително и на собствените си сайтове.

Като нарушения в договорите с глобалната онлайн туристически сайт са посочени още задълженията на хотелите и другите места за настаняване да ограничава предлагането на отделни пакети или услуги в различни канали от Booking.com. Според онлайн платформата обаче изискването да не се предлагат стаи при по-ниски цени, отколкото в сайта им, било, за да защити дейността им, защото при липсата на такова условие хотелите щели да продават по-евтино чрез собствените си сайтове, предвид, че не плащат комисиона и Booking.com да се ползва като безплатна рекламна площадка, но без да успее да реализира продажби.

Според представителите на хотелския бизнес в Русия обаче условието да се променят договорите ще помогне на туристическия сектор да реализира услуги и да провежда собствена маркетингова политика, без да става зависим от посредническа фирма. Към момента близо 70 на сто от резервациите за хотели в Руската федерация се извършват чрез платформата на Booking.com. Ако клаузата от договорите падне обаче се очаква този пазарен дял да се свие, твърдят експертите.

Само преди дни писмо с искане за промяна на условията по общите договори с Booking.com. изпратиха и от ХОТРЕК – Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета, на която Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е единствен и пълноправен член за България. Желанието на Booking.com да прихваща и чете комуникацията между хотелите, включени в платформата и техните клиенти е намеса в частната и бизнес сферата както на хотела, така и на госта, се казваше в писмото на ХОТРЕК. От Европейската асоциация също обвиниха Booking.com, че злоупотребява с пазарната си сила.


Тагове: Русия, Booking.com
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg