EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В Русия все още е пълно с германски стоки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В Русия все още е пълно с германски стоки

mail16:42 | 14.09.2023прегледи 971 коментарикоментари 0


Ник Шадер swr | Тим Кукрал swr

В Русия в магазините на веригите за електроуреди "М-Видео" и "Холодилник" има изненадващо голямо разнообразие от германски продукти, пише сайтът на обществено-правната германска телевизия ARD, цитирайки разследване на SWR. Независимо дали става дума за хладилници, прахосмукачки или печки на фирмата Bosch, руските потребители имат много голям избор - при това на обичайните цени, които понякога са дори и по-ниски от тези в Германия. Това сочат проучванията на германската телевизия SWR, проведени на място от нейни репортери съвместно с руски журналисти. В супермаркетите, специализираните магазини и автокъщите също има продукти, произведени в Германия, съобщават те.

Руските супермаркети са пълни с Made in Germany

Всъщност строга забрана за износа на стоки за Русия няма, но много германски производители обявиха, че се изтеглят от руския пазар и прекратяват доставките. От фирмата Bosch отговарят на запитване на германските репортери така: че вече не изнасят домакински уреди за Русия, но там все още "се продавали остатъци от складовете".

Сходна е и картината в руските супермаркети: рафтовете са пълни с германски стоки - бира, бонбони или шоколади. Руските клиенти имат например пребогат избор от продуктите на фирмата Ritter Sport, става ясно от проучването на SWR.

Както установява то, производителите на шоколади от Баден-Вюртемберг открито признават, че продължават да изнасят стоки за Русия, понеже били на мнението, "че прекратяването на доставките за руското населението в крайна сметка няма да засегне тези, които носят отговорността за войната". Приходите от сделките с Русия се превеждали на помощни организации.

"Тотално ембарго спрямо Русия няма"

Освен това се констатира, че в Русия има и богат избор на германски моторни триони на фирмата Stihl или пък пароструйки на Kärcher. Как кореспондира този факт с официалното възприемане на санкциите от страна на фирмите производителки?

От Stihl отговарят на SWR, че от март 2022 не доставят уреди в Русия: "Наличните в момента уреди са от доставки, извършени още преди началото на войната. Не може да се повлияе на продажбите им." А от фирмата Kärcher така и не отговарят на зададените въпроси за бизнеса с Русия.

Федералната служба за износ и икономически контрол обяснява, че както и преди не всички доставки за Русия били забранени: "Тотално ембарго спрямо Руската федерация няма. Това означава, че доставките на стоки, които не са изрично забранени, остават позволени." Така например електроуредите за домашно ползване са забранени едва от 750 евро нагоре.

Загадъчното присъствие на чисто нови коли Porsche

След руското нападение шефът на Porsche Оливер Блуме декларира, че по време на войната няма да се доставят автомобили. Но и в това отношение - както откриват репортерите на SWR - има разминавания: големите автосалони на търговците на Porsche са пълни със спортни автомобили от Щутгарт. Откъде са се появили, щом Porsche вече не доставя?

Освен това леките автомобили междувременно са твърдо включени в санкционния списък на ЕС, респективно износът им за Русия представлява нарушение на санкциите. От концерна твърдят, че "нови коли за Русия не се изнасят". Но при проверка в московските филиали на Porsche се оказва, че веднага може да се получи списък с нови коли, които могат да се купят незабавно. При задълбочаване на проучванията - с проверка на идентификационния номер на един от автомобилите - се разкрива, че е произведен през 2023 година.

От концерна обаче продължават да твърдят, че се придържат към санкциите. Същевременно се посочва, че автомобилите очевидно са били докарани в Русия против волята на Porsche. От концерна били препоръчали на международните си търговци да избягват обходните пътища за доставки в Русия, освен това се извършвали редовни проверки на преките доставки на автомобили и автомобилни части в съседните държави.

Германските фирми са обект на критики

Експертът по Източна Европа Клаус Гества от университета в Тюбинген възприема много критично отношението на германските фирми към санкциите. "Германските компании, които не правят нищо, за да попречат на продуктите си да се "промъкнат" до Русия, допринасят за саботирането на европейската санкционна политика", заявява експертът пред АРД.

Проучванията на репортерите показват, че в московските магазини могат да се намерят и редица други стоки с германски марки. Повечето автокъщи, в които се продават Volkswagen, BMW и Mercedes, работят съвсем нормално. Производителите заявяват, че се придържат към санкциите и не доставят автомобили в Русия. Но имало паралелен внос на германски коли към Русия от "неоторизирани търговци", върху които не може да се окаже влияние, обясняват от BMW и Mercedes Benz.

Руските клиенти няма откъде да знаят това - големите автокъщи продължават да изглеждат като официални филиали на германските производители. И купувачите могат да продължат да пазаруват необезпокоявано въпреки санкциите, докато в Украйна се води война. /Дойче Веле

***


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158