EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

В Пловдив ще правят електромобили

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В Пловдив ще правят електромобили

mail09:35 | 11.11.2016прегледи 1557 коментарикоментари 0


До три години в Пловдив може да стартира сглобяване на електромобили, обяви Камен Василев от Българска Асоциация Електрически Превозни Средства (БАЕПС) при първото представяне в града на електромобилните проекти MOBY, които Асоциацията изпълнява.

MOBY започнаха през 2013 г. с финансиране от Седма рамкова програма на ЕК. БАЕПС работи по проектите в консорциум с организации от още седем държави – Италия, Великобритания, Испания, Полша, Австрия, Дания и Румъния. По PLUS-MOBY е разработен и вече тестван в Испания прототипът на Хармони (Harmony) – нискобюджетен миниелектромобил, проектиран за каране в градски условия. FREE MOBY пък работи за подобряване на неговата енергийна ефективност чрез включване в енергосистема, управлявана от умни мрежи (smart grids).

Според експерти оценки Хармони би струвала между 12 000 и 15 000 евро, а инвестициите в линията за сглобяване могат да излязат около 40 млн. евро, което е значително по-малко отколкото струва подобна мощност за изработване на конвенционални автомобили.

Пловдив има всички предпоставки да се насочи към Хармони и големия шанс да се превърне в първият български град, производител на електромобили – както за вътрешно потребление, така и за износ. Регионът на Пловдив е силно индустриализиран. Автомобилостроенето, преработвателната промишленост и производството правят 50 процента от местната икономика.

„Районът вече е готов да  направи втората крачка – към сглобяване на краен продукт, надграждащ вече наличните производства на компоненти и подсистеми. Деветте общини около Пловдив, шестте индустриални зони и деветте висши учебни заведения могат да са основата на бъдещия електромобилен скок на Пловдив“, казва Камен Василев, който е и координатор за България на проектите MOBY. “Това може да се случи само три години, след като в Града под тепетата бе открита първата зарядна станция за електромобили”.

В рамките на събитието бе открита новата зарядна станция за електромобили, първа от платформата на Eldrive в Пловдив.  Според Камен Василев при разрастване на електротранспорта в града под тепетата ще има поне 100 такива станции с обществен достъп.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg