EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В Плевен се купуват апартаменти ново строителство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В Плевен се купуват апартаменти ново строителство

mail18:11 | 14.03.2023прегледи 759 коментарикоментари 0


В Плевен апартаментите ново строителство стават все по-привлекателни за купувачите и наемателите, покупките са все повече. Това коментира за БТА Кристиян Цветанов - мениджър „Недвижими имоти” в областния град. По думите му пазарът на недвижимите имоти в града е възходящ, строят се много нови сгради, от нов тип, с модерна архитектура и с високо качество, както заради влаганите в тях материали, така и заради тяхната функционалност. Строителите ползват висококачествени материали, което допринася за енергийната ефективност на имотите. Сградите имат много добър вид и са ефективни, изтъкна експертът.

По думите му повечето купувачи към момента търсят нови жилища, защото са по-функционални и изглеждат по-добре. „Пазарът се обърна към търсене на ново строителство. Търсят се сгради с по-ниско застрояване, тип затворен комплекс , с видеонаблюдение за достъп. Предпочитани са тези, които имат висока енергийна ефективност, които имат завършени луксозни вътрешни и външни общи части, които са с добра локация - в центъра и в широкия център на града”, подчерта той.

Предпочитат се жилища с големина от 60 до 80 кв.м. Това са най-търсените,защото са и най-достъпни за финансиране със собствени средства и от банките, коментира Цветанов. Търсят се нови жилища, които са завършени до ключ. Така купувачите знаят точно стойността им и колко излизат всички разходи, за да имат ново жилище. Повечето искат да си купят готов имот, за да се нанесат, уточни той. Цветанов посочи, че за ново строителство се считат сградите след 1991 г.

Към квадратурата на апартаментите влизат и общите части – тераси, тавани, мазета. Потенциалният купувач трябва да заплати не само жилищна площ, но и общите части. В новите сгради се ползват много материали за топло- и шумо- изолация. Това гарантира по-ниски разходи за отопление или за охлаждане. Повечето строители влагат висококачествени дограми, което гарантира шумоизолация от външния свят. При покупката на ново строителство се избягват изненадващи разходи за елекро- и ВиК-мрежата, както и ремонти за общи части като покриви и други.

Повечето строители дават над 10 години гаранция за сградите, а това дава спокойствие на купувача, че няма да му се налага в близко бъдеще да прави ремонти, изтъкна Цветанов. „Разпределението също е много важно за новите жилища. То вече не е всекидневна, спалня и кухня. Сега се предлагат всекидневна с кухненски бокс, една или две спални, отделно килер, поне две тераси. Сега са търсени жилища с килер, който може да се преустрои в самото жилище, а мазите и таваните се считат от голяма част от купувачите за отживелица”, каза мениджърът.

В момента в Плевен се строят около 15 нови обекта, като поне пет от тях ще бъдат завършени до края на годината - в жилищните комплекси „Дружба”, „Сторгозия”, „Мара Денчева”, „Кайлъка” и в други райони. Пазарът от купувачи се запазва и хората свикват да купуват и преди завършване на строежа, както се казва „на зелено”, отбеляза Цветанов. Най-масово се купуват жилища с акт 14 и акт 16.

Цените на квадратен метър в Плевен се покачват от база преди 750 евро на кв. м на 850 до 1000-1200  кв. метър. В града пазарът е динамичен и се увеличават купувачите, търсят се и жилища в затворени комплекси, еднофамилни къщи -по-малки и по-големи. Профилът на купувача е семеен с деца и с добри доходи, добри заплати, както и такива, които получават добра оценка от банките за финансовите си възможности. Друг тип купувачи са предприемачите, представители на бизнеса, които купуват със собствени средства с цел да препродават. Възрастта на купувача в Плевен е 25-35-годишен. Отмина периодът, в който купувачът бе на възраст 45-годишен и нагоре, казва Цветанов. Все по-млади хора купуват предимно ново строителство, подчертава той.


Тагове: Плевен, имоти
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg