EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В МИЕТ ученици учат за инвестиции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В МИЕТ ученици учат за инвестиции

mail11:15 | 22.05.2013прегледи 639 коментарикоментари 0


За два месеца съм се срещнал поне с 20-30 компании, които инвестират или планират инвестиции в България. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев по време на среща с ученици от Американския колеж в София. За тази година шест инвеститори са получили сертификати клас А. По неговите думи най-добрите инвеститори за нашата икономика са експортно ориентираните, тъй като те подпомагат разширяването на пазарите и вноса на нови технологии. Най-добрите инвеститори са тези, които произвеждат продукти с висока добавена стойност. Това означава както по-високо заплащане за хората, така и високотехнологичен машинен парк, който остава в страната. Така ще се произвежда качествена продукция, която да се реализира на българските и световните пазари, допълни още той.
Според министър Василев държавата може да организира различните играчи на пазара – фирми, университети и асоциации, за да работят по-добре. За пример той даде IT сектора, където държавата би могла да направи по-голяма инвестиция в подготовката и образованието на кадри. Освен този сектор, перспективи за развитие има и в хранително-вкусовата промишленост и биоземделието. По думите на министър Василев страната ни трябва да развива тези сектори, в които има дисбаланс в световен план и в които разполагаме с конкурентни предимства.
 

Статистика

Припомняме, че по предварителни данни на БНБ преките инвестиции в страната за януари - март 2013 г. възлизат на 257.1 млн. евро (0.6% от БВП), при 672.8 млн. евро (1.7% от БВП) за януари - март 2012 г.
По отраслова структура най-големи нетни постъпления за периода януари – март 2013 г. има в
отрасъл Транспорт, складиране и съобщения (102 млн. евро), Преработваща промишленост (48 млн. евро) и Финансово посредничество (42.5 млн. евро).
По предварителни данни Преките инвестиции в чужбина за януари - март 2013 г. се увеличават с 10
млн. евро, при увеличение в размер на 32.2 млн. евро за януари - март 2013 г.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg