EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В Лудогорието очакват добра зърнена реколта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В Лудогорието очакват добра зърнена реколта

mail12:05 | 09.06.2021прегледи 738 коментарикоментари 0


Сравнително добра година очакваме. Посевите с есенници се развиват нормално, а за пролетниците е много рано да се каже, коментира Мариела Йорданова, изпълнителен директор на "Сортови семена" - Разград. Тя посочи, че допреди 20 дни е нямало никакъв патогенен фон, но заради преваляванията и колебанията на температурите сега се очаква да има взрив на болести по растенията.
Йорданова бе домакин на организирания за 16-та поредна година "Ден на пшеницата". На опитното поле на компанията в землището на Кубрат пред земеделски производители от страната бяха представени над 50 сорта пшеница, ечемик и тритикале. Отслужен бе и ритуал за здраве и плодородие.
Събитието протече под мотото "Да правим отговорно земеделие". Така искаме да отправим предизвикателство към земеделците да произвеждат зърно така, че да вредят минимално на околната среда и в същото време да имат рентабилно производство, каза Йорданова. Тя посочи, че трябва да се работи за това интензивното зърнопроизводство да върви ръка за ръка с опазването на околната среда и да се оползотворяват отпадъците и растителните остатъци.
Според Мариела Йорданова, от земеделците се очаква да променят занапред производството си и да отделят площи и средства за екологични зелени практики./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg