EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В Куба отново спира токът

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В Куба отново спира токът

mail09:45 | 26.07.2022прегледи 669 коментарикоментари 0


Прекъсванията на електрозахранването в Куба ще продължат и занапред. Това стана ясно от изявление на кубинския министър на енергетиката Ливан Аронте Крус, който взе участие в дискусия за проблемите на електрическата мрежа, предаде Ройтерс.

Спиранията на тока бяха основна причина за широко разпространените социални вълнения преди година и продължават да тормозят островната държава през последните месеци, въпреки че протестното движение вече почти изчезна.

"Оперативните резерви, които имаме в електрическата система, са недостатъчни, за да покрият търсенето", което прави прекъсванията на електроподаването "неизбежни", каза министър Крус. 

Той добави, че авариите на 20-те остарели местни електроцентрали, където дейностите по поддръжка са отложени поради липса на средства, са съвпаднали с пожари в два от генераторите. Така комбинацията от проблеми пред кубинската електроенергетика попарва надеждите за прекратяване на прекъсванията на тока през настоящите горещите месеци, а вероятно и през идната година.

Крус каза още, че по-високите цени на горивата имат второстепенна роля в прекъсванията, като основно причиняват спирания на резервни генератори.

Куба внася повече от половината от необходимото й гориво предимно от Венецуела. Местните електроцентрали са захранвани основно тежък, местен суров петрол, който обаче е корозивен. Само 5 на сто от кубинската електроенергия се произвежда от алтернативни източници.

Столицата Хавана до голяма степен е пощадена от ежедневните прекъсвания на тока, които могат да продължат по 4 часа и повече, и да се повтарят повече от веднъж в рамките на денонощие. 

Икономиката на Куба се сви с 10,9 на сто през 2020 г., след което се възстанови с 2 на сто през 2021 година, припомня Ройтерс. От повече от две години в страната се усеща недостиг на храни, лекарства и други стоки. 

/ЕС/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047