EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В Краснодар наистина ли се строи "Южен поток"?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В Краснодар наистина ли се строи "Южен поток"?

mail07:05 | 20.06.2014прегледи 1718 коментарикоментари 0


Проектът за изграждането на газопровода "Южен поток" не е прекратен, а е спрян засега, докато не отговори на законовите изисквания. Това заяви снощи на пресконференция в Брюксел еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотенгер, предаде кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков. По повод изявленията на руския външен министър Сергей Лавров, свързани с проекта, Йотенгер коментира, че "Лавров е част от играта". От няколко години имаме редовни контакти с нашите руски партньори по въпроса за "Южен поток", най-напред в проектна фаза през 2010 година. Може би това, което министърът казва, означава, че енергетиката е част от политическата игра, а не е само въпрос на инфраструктура и не е само икономически отрасъл, добави еврокомисарят. Попитан дали е разбрал за репортажите в българските медии, според които дори след разпореждането на премиера Пламен Орешарски работата по проекта да бъде преустановена, дейностите всъщност продължават, Йотингер заяви, че трябва да вярва на българското правителство. Той поясни, че не следи новините от нашата страна всекидневно. Трябва да работим с правителството и да имаме доверие в министър-председателя. Ако ми покажете снимки от вестник (които да доказват, че работата продължава), тогава мога да действам, каза той. Съжалявам, аз съм тук и вярвам на премиера. Тази тема е част от моята работа, но не е първостепенна. В България предстоят избори, може би някой очаква да наказвам някого, но моята цел е да постигнем ясно съгласие по юридическите въпроси, поясни еврокомисарят.

По отношение на България има три основни правни проблема по "Южен поток" - в областта на околната среда, на вътрешния пазар и на конкуренцията - въпроси, обхванати от третия енергиен пакет на ЕС. Сред тези проблеми е достъпът до съоръжението за дружества, които не участват в неговата собственост и не са собственици на пренасяното гориво, както и изборът на фирми за строителството на проекта. Необходими са търгове за строителството, не може просто някой да бъде посочван за строител или проектант. Това са обективни тревоги. Изпратихме писмо до българските власти по повод гласуваните от Народното събрание промени в закона за енергетиката, наши експерти са в София, за да дадат съвети, поясни Йотингер.

България е част от ЕС, значи трябва да приеме цялото европейско законодателство. Това законодателство е утвърдено от Съвета на ЕС, където е гласувал и български министър, посочи еврокомисарят. Нямаме нищо против "Южен поток", всяка инфраструктура е приемлива. "Южен поток" е нова газопроводна система към съществуващи отношения в газовата сфера. Газът, който ще тече по този газопровод, както би преминавал през Беларус или Украйна. Това не е нов източник, а е нов път, нова тръба. Ние сме обективни и неутрални. На първо място "Южен поток" зависи от инвеститорите и на второ - от държавите от ЕС. Нашата работа е да проверим дали този проект е в съответствие с европейското законодателство. Проверихме съществуващите междуправителствени споразумения и някой от тях не съответстват на европейското законодателство. Поискахме мандат от съответните държави (през които преминава "Южен поток" - България, Австрия, Италия, Гърция, Унгария и Словения - бел. кор.), за да преговаряме в техен интерес и да договорим някои промени в тези споразумения, за да избегнем правни проблеми, уточни Йотингер. Започнахме тези преговори (с руската страна), създадохме работна група, но преди няколко седмици Русия реши да се обърне към Световната търговска организация (СТО), добави той. По неговите думи Москва очаква оценка за възможностите за допускането на изключения от европейското енергийно законодателство по отношение на планирания газопровод и същевременно очаква СТО да обяви законодателството на ЕС в областта на енергетиката за несъответстващо на нормите на световната организация. Това е непоследователно, очакваме от руската страна последователна политика, заяви Йотингер. Допускането на изключения е възможно, но е двустепенен въпрос - първо всеки трябва да приеме европейското законодателство. Ако европейското законодателство е в сила, може да бъдат поискани отстъпки, но те биха били в рамките на европейското законодателство, а не отвъд него. Така постъпихме със "Северен поток" и много други газопроводи. Гъвкави сме, но нашите партньори и инвеститорите първо трябва да приемат правилата на ЕС и едва след това можем да разговаряме за отстъпки, посочи Йотингер.

Европейският съюз оказва натиск върху страните, участващи в проекта "Южен поток". Това заяви днес руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ИТАР-ТАСС, на Световния петролен конгрес в руската столица. "Европейската комисия зае твърда позиция по експлоатацията на трансгранични инфраструктурни проекти с руско участие. Имам предвид газопроводите ОПАЛ (OPAL), "Южен поток", "Ямал-Европа", които би трябвало да засилят устойчивостта и безопасността на доставките на енергийни суровини за европейските страни. Сега виждаме, че върху някои партньори в проекта се оказва натиск и от тях се иска да не участват в проекта, въпреки че това партньорство се основава на действащото международно право", каза министърът. "По-специално българските ни колеги бяха заплашени с пълно спиране на средствата по еврофондовете. Не се предлагат обаче никакви конструктивни решения", подчерта Новак. Желанието на Европа да създаде единен купувач на енергийни ресурси е връщане към съветската епоха, отбеляза той. Русия не се стреми да доминира на световните енергийни пазари, увери министърът.

Политически коментар

България трябва да продължи с работата по подкрепяния от Русия проект за газопровод "Южен поток" само ако той спазва всички нормативни актове на Европейския съюз, заяви опозиционният лидер Бойко Борисов в интервю за Ройтерс. Борисов каза, че ако той състави следващото правителство след предсрочните избори, ще изключи от участие в търга за изпълнение на проекта всяка компания, която е обект на санкции, наложени от САЩ или ЕС във връзка с украинския конфликт. Българското коалиционно правителство начело със социалистите, което се очаква да се оттегли от власт до няколко седмици, силно подкрепя проекта за изграждане на газопровода, но с неохота спря изграждането му заради заплахата от санкции от Брюксел, който се притеснява, че проектът не в съгласие със законодателството на ЕС. Борисов каза, че ако бъде избран, ще продължи работата по българския участък от "Южен поток". Той обаче допълни, че ще се вслуша много по-внимателно в Брюксел, отколкото сегашното правителство. "Конкретните стъпки и действия зависят от много "ако"-та: ако спечелим изборите, ако съставим правителство. Принципът обаче е ясен: заедно с Еврокомисията и в съответствия с нормите на ЕС - строим. Не бъдат ли изпълнени тези правила - не строим", заяви 55-годишният Борисов. ЕК прекрати преговорите по съгласуването на проекта "Южен поток" със законодателството на ЕС, след като Русия анексира украинския Кримски полуостров по-рано тази година, припомни Ройтерс.

Лидерът на дясноцентристката партия ГЕРБ обеща да анулира търга, спечелен от консорциум, начело с руската компания "Стройтрансгаз", за построяване на българския участък. Собственикът на тази фирма е в списъка със санкции на Запада, наложен след анексията. По време на премиерския си мандат (в периода 2009-2013 г.) Борисов отказа предложение за построяване на петролопровод и нова атомна електроцентрала - и двата проекта подкрепяни от Русия. През 2012 г. той договори 20-процентно намаление на цените на газа, внасян от Русия, припомни Ройтерс.

"За тези години работата ми с президента Путин, който по това време бе премиер, показа, че когато кажеш добре аргументирано "не", нямаш проблем", каза той. "Нашият непоколебим ангажимент към евроатлантическа ориентация не означава, че трябва да скъсаме връзките си с Русия", каза той. Енергийната зависимост на България от Русия може да бъде намалена, ако консорциум, включващ френската компания Total, австрийската OMV и испанската Repsol, успее да извлече газ от българските води в Черно море, каза Борисов. България избра петролния гигант Total да извърши проучвателни дейности в дълбоководно газово находище през 2012, за да диверсифицира доставките си, когато Борисов бе още на власт, и посочи, че компаниите могат да започнат да добиват газ още от 2016 или 2017 г.

Журналистическа находка?

Екип на телевизия СКАТ се е завърнал от Русия, където е провел журналистическо разследване, свързано с изграждането на газопроводът „Южен поток”, съобщиха от пресцентъра на НФСБ. На руска територия журналистите са били щателно проверени и разпитвани от властите за целта на тяхната визита. Фактите, които са констатирали журналистите Димитър Байрактаров и Светослав Стойнов са следните: на територията на Краснодарския край се извършва строителството на планирания преди повече от 40 години газопровод „Южен коридор”. Недостигът на газ, който изпитва този край, е за повече от шест милиарда и половина кубически метра, това е една от причините за започналото строителството на така наречения газопровод „Южен коридор”. Строителството му се извършва от фирмите „Стройгазмонтаж” и „Ленгазспецстрой” - собственост на Аркадий Ротенберг, който е близък приятел на руския президент. „Южен коридор” е разделен на два отделни маршрута - източен и западен. По този начин руската страна създава илюзията за усилено строителство на газопроводи, които да доставят газ за „Южен поток”, който трябва да започне от руското крайбрежие. „Южен коридор” и „Южен поток” са различни неща.

Журналистите са установили на място, че агрегатите, с които се оборудват компресорните станции са руско производство модел „Ладога-32”. Това оборудване превръща технически невъзможно транспортирането на газ през Черно море, тъй като агрегатите „Ладога-32” не могат да постигнат необходимото налягане от 300 атмосфери. Освен това журналистите установяват, че на една от шумно рекламираните компресорни станции е трябвало да бъдат монтирани четиринадесет такива агрегата, но в паспорта на обекта са отбелязани седем, а в действителност са монтирани само четири. Всичките тези факти говорят за това, че Русия създава илюзията, че усилено строи европейския газопровод „Южен поток”, а всъщност изгражда местния „Южен коридор” като по този начин ще газифицира Краснодарския край и ще засили доставките за газопровода „Син поток”, който в момента носи загуби.

Всичките тези заблуждаващи действия вкарват България в капан поради подписаните договори между БЕХ и Газпром - българската държава ще трябва да плаща големи неустойки за газопровода „Южен поток”, който технически е неизпълним, твърдят журналистите.
 zoom_sss


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg