EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

В кои сектори ще има работа?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В кои сектори ще има работа?

mail07:45 | 17.03.2014прегледи 2211 коментарикоментари 0


Работодателите във всички 10 сектора, които взеха участие в проучване на Менпауър за заетостта, докладват положителни намерения за наемане през второто тримесечие на 2014 г. с прогноза, подобряваща се във всички сектори. Най-забележителните промени се наблюдават в сектора Хотелиерство и ресторантьорство. В този сектор очакванията за първото тримесечие на 2014 г. бяха -16% докато сега прогнозата е +33%. Това е увеличение с 49 процентни пункта на тримесечна база.
Останалите работодатели, които отчитат силни и положителни планове за наемане, са в секторите Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги с Нетна прогноза за заетостта от +22%, следвано от сектора Транспорт, складове и комуникации, с прогноза от +19%. Работодателите, които отчитат най-слабите намерения за наемане на нов персонал са в сектора Строителство, с Нетна прогноза за заетостта от +1%. Това, обаче, е увеличение с 6 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие, когато прогнозата е била -5%.
Работодателите в сектора Земеделие, лов, риболов и гори отчитат следващите най-оптимистични планове за наемане (+17%), следвани от работодателите в сектора Производство (+14%) и Търговия на едро и дребно (+11%). Работодателите в сектора Минно дело отчитат Нетна прогноза за заетостта от +10%, следвани от тези в Публичния и социален сектор (+5%), Електричество, газ и водоснабдяване (+2%) и Строителство (+1%).

„Прогнозата в сектора Хотелиерство и ресторантьорство е следствие на очакваното начало на летния ваканционен сезон, особено в регионите на Варна и Бургас, където се очаква засилен темп на наемане през следващите три месеца. Подготовката за летния сезон започва през първите месеци на годината и затова се очаква нивата на наемане на персонал да се увеличат”, коментира Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия. „Позитивната и обещаваща прогноза в сектора Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги е следствие на факта, че работодателите търсят кандидати в сферата на финансите и счетоводството. Също така, има повече от 40 компании в автомобилната индустрия, където също се търсят специалисти. Това е добра възможност за младите хора, тъй като те биха получавали добро начално заплащане и биха получили добър професионален опит. Много проекти в тази индустрия са в началните си фази и най-вероятно ще отворят много нови работни места.”
 


Тагове: работа, сектори
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg