EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

В кои сектори акциите са печеливши?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В кои сектори акциите са печеливши?

mail18:00 | 28.06.2018прегледи 1604 коментарикоментари 0


„Няма балон при технологичните акции и не можем да ги наречем „скъпи" - каза Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг по време на мастър класа „Подходящите секторни инвестиции в акции при новите лихви".  Експертът сравни коефициентите цена на акция към печалба на компаниите в сектора  през периода на доткома (март 2000 г.), което показателят е 189, с март 2018 г. - коефициентът е 23.  

Той отбеляза, че технологичните компании са сред секторите с най-големи печалби тази година и акциите им се представят значително по-добре от целия пазар на фона на преживяната борсова корекция.  Постигнатите 9% покачване от началото на годината е отличен резултат в сравнение с 3% на индекса S&P 500.Сред технологичните компании има и такива с двуцифрен растеж в проценти и това е подкрепено от финансовите им резултати.

Двигателите от сектора

Цачев посочи, че акциите на Amazon, Netflix и Google са сред основните двигатели, като при тях инвеститорите следят експанзията, а не се ръководят от цената им. По думите му технологичният сектор е с най-ниските дългове и при вдигането на лихвите ще продължи да изненадва с положителни резултати.  Според експерта перспективи за дългосрочни инвестиции имат компаниите, които се занимават с изкуствен интелект и автоматизация.  Това са посоките, които рязко ще снижават разходите за потребление и ще носят печалби.  Освен големите играчи като Microsoft, Google и Apple, има редица компании, които развиват тези тенденции и струват стотици милиони, но те не са на борсата.  Но анализаторът обясни, че има борсово търгувани фондове, които следят развитието на компаниите, които се занимават с изкуствен интелект и автоматизация, и имат достатъчна ликвидност, за да са подходящи за инвестиране. Единият Global X Robotics & Artificial Intelligence е показал ръст в цената си от 19,92% за последната 1 година.  Другият е едва от три месеца на борсата и регистрира ръст от 2,6% -  това е First Trust Nasdaq Artificial Intelligence and Robotics. 

 Какво място да имат технологичните акции в инвестиционните портфейли

Главният инвестиционен консултант посъветва инвеститорите да отделят 10%-15% от инвестиционния си портфейл за технологичния сектор за средносрочно и дългосрочно вложение, за да се възползват от печалбите му.  Той посочи, че ако сумата за инвестиция е малка, най-добре е да се вложат средства в борсово търгувани фондове, които покриват сектора или са свързани с технологичния индекс, за да се избегне корпоративния риск.  Според Цачев, ако става дума обаче за сума от 50 000 лв. , вече може да се направи комбинация от борсово търгувани фондове и селекция на определени перспективни акции.  По думите му, предвид волатилната година на пазарите и изненадите в геополитически план, инвеститорите трябва да държат в кеш 10% от портфейла си, за да могат да реагират при борсови спадове.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg