EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В Клисура 150 блюда от картофи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В Клисура 150 блюда от картофи

mail18:10 | 23.10.2017прегледи 6295 коментарикоментари 0


В неделя с над 150 блюда от картофи в Клисура посрещнаха гости от цялата страна. За 31-ви път в подбалканското градче се състоя Празникът на картофа и земеделските стопани, за който клисурци се подготвиха от дни.
Освен традиционните славянски гювеч и картофени кюфтета, на голямата изложба бяха подредени "рози" от картофен чипс, картофена торта с надписа "Клисура". Картофените ястия се редуваха с много плодове и зеленчуци, кои от кои по-големи и с причудливи форми. Много от тях - тикви, дюли, ябълки, пък и картофи, могат да претендират за рекорди, според организаторите.
След приключването на официалната част изложбата се превърна в голяма всенародна трапеза, на която се наредиха домакини и гости. Всички бяха категорични, че именно картофът е спасявал от глад не една година клисурци и е изхранвал поколения наред.
На импровизирания пазар няколко от местните земеделски стопани продаваха картофената си продукция, като на моменти хората чакаха на опашка. На масите имаше няколко сорта картофи, но според производителите най-търсени са червените. По думите на кмета на града Генка Тодорова малко са останали хората, които се изхранват с картофи, но пък няма семейство, което да не отглежда от зеленчука за лични нужди. Тя припомни, че поради намалялото търсене в годините картофът е заместен от маслодайната роза, за която има пазар както у нас, така и в чужбина. "Каквото и да е, основният поминък за клисурци си остава земеделието и затова днес честваме и картофа, и плодородието", отбеляза кметът.
Програмата включваше още "Детска есенна фантазия" и изложба, посветена на килимарството. Празникът завърши с концерт от народна музика и с народно веселие на площад "20 април"./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045