EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В какво здраве са френските железници?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В какво здраве са френските железници?

mail18:10 | 08.03.2018прегледи 4474 коментарикоментари 0


Закъсненията на френски влакове поради технически повреди са безбройни. Това пише френският вестник Journal du dimanche, цитирайки доклад за състоянието на френските железници. В него се посочва, че от години не се правят сериозни инвестиции в съществуваща мрежа, а единствен приоритет са високоскоростните линии.

Класическата мрежа е остаряла. Според правителствен доклад 25% от жп мрежата е надхвърлила допустимата експлоатация. Средната възраст на релсите е 30 години, докато в Германия тя е 17 години.

Авторите на доклада са изчислили, че за да се модернизират френските железници, ще са необходими 10 години, както и сериозни инвестиции – средно по 3 млрд. евро годишно.  

Държавата е отпуснала помощ  на железопътната компания  SNCF в размер на 13,7 млрд. евро през 2016 г. От тях 3,2 млрд. са били заделени за справяне със закъсненията на влаковете.

Еколозите са готови да скочат в защита на малките жп линии, заплашени от закриване. Ръководството на SNCF обаче подчертава, че именно по тях се движат дизелови локомотиви, които замърсяват между три и десет пъти повече от един автобус.

От друга страна, задълженията на железницата са се увеличили с 15 милиарда евро в периода 2010-2016 г. и вече са 45 млрд. евро. Четирите нови високоскоростни линии са довели до допълнителни дългове в размер на 3 млрд. евро.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg