EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В ЕС дефицит на мляко и масло

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В ЕС дефицит на мляко и масло

mail14:01 | 30.08.2017прегледи 9600 коментарикоментари 0


Очертава дефицит на мляко, сметана и масло в ЕС около Коледа, обяви Педер Туборг, главен изпълнителен директор на базирания в Дания кооператив Arla Foods, цитиран от Ройтерс.

След като фермерите свиха производството, цената на млякото в световен мащаб нарасна с 28% за последните 12 месеца и пазарът се стабилизира, но запасите от мляко са много малки, посочи Туборг.

„Имаше недостиг на мляко по цял свят след изключително ниските цени през миналата година. Дефицитът на продукти от сметана и масло в цяла Европа е голям. Изобщо няма да успеем да задоволим търсенето по Коледа. Това са факторите, които тласкат цените значително нагоре”, обясни той.

През април 2015 г. ЕС отмени квотите за производство на мляко, което доведе до ръст на предлагането и рязък спад на цените, но от началото на годината те се повишават устремно заради намалялото производство. През първата половина на годината от Arla увеличиха с 19% цената, плащана на своите 12 500 членове от Дания, Швеция, Германия, Великобритания, Люксембург, Холандия и Белгия за доставяното от тях мляко.

Компанията, която е на 7-мо място в света по оборот в бранша, обяви, че за трети пореден месец ще увеличат изкупната цена, в случая – с 1 евро до 38,3 евро за 100 килограма, като е възможно тя да бъде повишена още веднъж до края на годината.
„Мисля, че основният дял от увеличенията на цената за годината вече е факт. Възможно е да има още едно повишаване до края на годината, но не е сигурно”, отбеляза Туборг.

Според него производството на мляко ще навакса изоставането догодина, увеличавайки се с 2-3%.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg