EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В ЕС без таван за земеделски субсидии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В ЕС без таван за земеделски субсидии

mail15:45 | 26.11.2012прегледи 656 коментарикоментари 0


ЕС е на път да се откаже от един от ключовите аспекти на реформата на общата селскостопанска политика - налагането на таван върху европейските субсидии в този сектор, предаде Франс прес, като се позова на проекти на споразумението във връзка с европейския бюджет за периода 2014-2020 г., по което европейските лидери ще се произнесат в началото на 2013 г. Според европейски дипломат, пожелал да остане анонимен, по ирония на съдбата британският премиер Дейвид Камерън, който
оспорва сумите, отпускани в рамките на общата европейска селскостопанска политика, ще успее да запази милионите, изплащани на уелския принц Чарлз и на британската кралица Елизабет Втора.

Европейската комисия предлага въвеждането на таван върху селскостопанските помощи. Тази реформа би трябвало да влезе в сила от 1 януари 2014 г. заедно с новия европейски бюджет. Но различни проекти за споразумение, представени на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, предлагат отказ от тази мярка. В тях се предлага орязване на бюджета за общата европейска селскостопанска политика, но се препоръчва въвеждането на таван върху директните помощи, изплащани на големите бенефициенти, да става на доброволен принцип от страните членки. Сега няма таван върху субсидиите и много неправителствени организации критикуват факта, че 80 процента от помощите се изплащат на 20 процента от най-големите стопанства в отрасъла. Сред тях са ферми във Великобритания, принадлежащи на британското кралско семейство. В последното предложение на Ван Ромпой за бюджетната рамка за периода 2014-2020 г. по отношение на общата европейска селскостопанска политика фигурира сумата от 372,2 милиарда евро, което е с 11,5 процента по-малко от настоящата сума от 420 милиарда евро. Франция, Ирландия и Испания са против такова драстично намаляване на средствата.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg