EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В Гърция крадат маслини и зехтин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В Гърция крадат маслини и зехтин

mail07:35 | 23.11.2023прегледи 580 коментарикоментари 0


Ниският добива на маслини в южната ни съседка води до все повече кражби на зехтин и маслини, информират гръцките медии. Както посочва телевизия ЕРТ, кражбите стават все по-често явление, тъй като цената на зехтина „се е изстреляла рязко нагоре“. 

В някои случаи извършителите отрязват цели клони, отпупани с плод, или дори цели дървета. Поради това някои производители на маслини и собственици на фабрики за обработка на плода наемат въоръжена охрана и за пръв път решават да застраховат имотите си, тъй като виждат, че проблемът става все по-голям с течение на времето.

Земеделец от градчето Гаргалиани в Южен Пелопонес обяви награда от 1000 евро за онзи, който намери крадците на 36 чувала с маслини от заградената му нива, съобщи ЕРТ. По думите му от чувалите може да се добият около 400 килограма зехтин, при това от биологично земеделие, което го прави още по-ценен. 

В атинския квартал Колонос, Централна Гърция, полицията е задържала 54-годишен мъж, който е продавал „негоден за консумация зехтин със съмнителен произход и качество“, информира гръцката телевизия „Скай“. Той е предлагал зехтин и ядки от микробуса си, паркиран в близост до пазар на открито. От него са иззети 150 килограма зехтин и 60 килограма ядки. 

Междувременно в префектура Ахаия, Северен Пелопонес, гръцката полиция задържа трима мъже за кражба на един тон маслини. 

Според информационния портал tempo24.news те са хванати преди три дни, като преди това в продължение на два дена са събирали реколтата на двама жители в района на Западна Ахаия заедно с петима други съучастници. Крадците са откарали събраните маслини в предприятия за производство на зехтин. Там от плодовете е произведен зехтин на стойност почти 11 хиляди евро. Извършителите са продали продукцията на собствениците на предприятията. 

Двама от задържаните са гърци и твърдят, че са извършили престъплението по нареждане на трето лице, посочват от ЕРТ.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158