EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

В Германия храната става лукс

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В Германия храната става лукс

mail13:35 | 24.06.2022прегледи 850 коментарикоментари 0


Дойче Веле

Докато петролните концерни си пълнят джобовете покрай скъпите горива, хората с ниски доходи са принудени да пестят даже и от храната. А в една социална държава, каквато е Германия, храната просто не може да бъде лукс.

Храната в Германия поскъпна значително от началото на годината

Храната не бива да се превръща в лукс. Такова нещо сякаш се разбира от само себе си в една социална държава. Но докато петролните концерни си пълнят джобовете с парите от данъчните облекчения за бензина, кухните за бедни са принудени да затварят врати. Вече не могат да изхранят всички кандидати, напливът е прекалено голям. Така изглежда Германия през 2022.

Растящите цени на хранителните продукти засягат всички ни. За бедните семейства обаче те са истинска заплаха. И отново най-зле са тъкмо онези, които в магазина тъй или иначе правят сметка на всеки цент.

Това положение изобщо няма да се подобри толкова бързо. Фермерите и министърът на селското стопанство очакват, че цените ще продължат да растат. И министърът е прав когато казва, че държавата отново трябва да помогне на социално слабите.

200 евро за социално слабите – недостатъчно

Тоест, коалиционното правителство в Берлин е длъжно да подкрепи най-вече онези, който спешно се нуждаят от помощ. Нека да припомним, че трите партии в кабинета вече се договориха да се дават по 200 евро на хора, които живеят от социални помощи. Но това изобщо не е достатъчно. Самите социални помощи трябва да бъдат увеличени, и то трайно.

И още нещо. Защо пък да не се отмени ДДС върху определени храни, като плодовете и зеленчуците, например? Такава мярка изглежда много по-смислена в сравнение с държавната отстъпка при цените на бензина. Дори икономистите смятат, че ходът с ДДС би бил мъдър от социална и приемлив от стопанска гледна точка.

За едного обаче тези предложения не звучат особено приятно: за финансовия министър, който иска скоро отново да влезе в сила ограничението на новите държавни дългове, а бюджетът да не се натоварва повече. "Но г-н министре, важно е да поемете тази отговорност. Защото в една социална държава храната не може да бъде лукс", коментира Надин Бадер от обществено-правната мрежа ARD.

Социално слаби ще връщат помощи?

А списание „Шпигел“ предупреди преди няколко дни, че получателите на социални помощи в някои провинции ще бъдат принудени да връщат част от парите, които учениците получават за месечни карти за градския транспорт. Причината: въведената нова универсална карта за 9 евро.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg