EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В Германия става все по-скъпо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В Германия става все по-скъпо

mail07:23 | 14.04.2022прегледи 727 коментарикоментари 0


"Покупките никога не са ми излизали толкова скъпо", тюхка се Сара Фридхоф, която следва в Кьолн и тъкмо излиза от супермаркета. "Една краставица за 99 цента, маслото е над три евро. Цените постепенно стават непосилни."

А краят на поскъпванията изобщо не се вижда. Веригата АЛДИ увеличи цените, хлебарниците също. "Идва втората вълна поскъпвания, която ще е още по-сериозна", предупреждава Йозеф Санктйоханзер, председател на Съюза на търговците в Германия. Според него увеличенията на цените ще продължат, след като и така скочиха с пет процента от началото на войната в Украйна заради повишените цени на горивата.

Брашно, краставици, марули - всичко поскъпва

Дори и от едно елементарно хлебче със сирене се вижда колко са нараснали цените - хлебчето е със седем процента по-скъпо, отколкото миналата година, сиренето - с 4,7 на сто. При марулите поскъпването е 17 процента, а при краставиците - цели 30,3 на сто, сочат данните на Федералната статистическа служба.

При другите основни хранителни продукти положението не е по-различно - ръстът в цените на олиото е 28,9 процента, при доматите 27 процента, при ръженото брашно - 22,5.

"Засега още караме донякъде на запаси"

"Цените ще продължат да растат, макар и по-бавно", казва икономистът Томас Рьоб. Според него те даже са все още умерено високи, като се имат предвид нарасналите разходи за суровини, транспорт и производство. "В момента донякъде все още караме на запаси и тук в страната, и на световния пазар. Украйна обаче ще отпадне трайно като доставчик, енергийните цени ще продължат да се увеличават заради отпадането на Русия, а връзките с Китай пък са нарушени заради тамошните мерки срещу коронавируса. Накратко - никакво подобряване на положението не може да се очаква."

Експертът предупреждава, че в най-скоро време много търговци на хранителни стоки ще последват примера на веригата АЛДИ, която вече вдигна цените миналата седмица. Други вериги като РЕВЕ казват, че в момента се сблъскват с голям ръст в разходите за суровини, горива и логистика, както и с увеличените цени на производители и доставчици. Това ще ни принуди да вдигнем цените при отделни групи стоки, заявяват от РЕВЕ.

На лов за намаления

Сара Фридхоф се интересува все повече от намалени продукти и промоции. "Преди не съм го правила", казва студентката. Междувременно тя планира покупките си много по-внимателно, за да не изхвърля никакви храни. Освен това пазарува по-често в края на работното време на магазините, когато намаленията в цените са по-големи.

И след последните увеличения на цените е ясно, че млечните продукти ще поскъпнат още повече. "Цените растат в мащаби, каквито не съм виждал", посочва Екард Хойзер, шеф на Съюза на млечната промишленост в Германия. Най-евтиното пакетче масло струва сега 2,09 евро, което е с 44 процента повече в сравнение с миналата година. "Предполагам, че цената ще продължи да расте", казва Хойзер.

Инфлацията в Германия достигна рекордно ниво

Всичко това дава отражение на ръста на инфлацията, който за март в Германия е 7,3 процента. Толкова високи равнища не е имало от Обединението насам - последно такъв ръст е бил регистриран в Западна Германия пред повече от 40 години, по време на войната в Персийския залив.

От Федералната статистическа служба констатират, че един от основните фактори за високата инфлация е поскъпването на горивата - с 39,5 процента в годишен план. Цените на мазута в Германия напоследък са се увеличили повече от двойно, цените на топлоенергията - с 47,4 процента, на природния газ - с 41,8 на сто, на електроенергията - със 17,7 процента./Дойче Веле

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg