EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В Босна и Сърбия търсят нефт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В Босна и Сърбия търсят нефт

mail09:22 | 04.05.2010прегледи 1040 коментарикоментари 0


През последното десетилетие на миналия век американски и английски компании проучваха недрата на Босна и Херцеговина /БиХ/за нефтени залежи, но войната на територията на бивша Югославия преустанови тяхната работа. Сега във вече независимата държава БиХ отново са възстановени сондажите и според експертите има основания за оптимизъм, че ценната суровина ще бъде открита някъде на територията на Мостар, Стоце, Невесине или Гацка. Преценява се, че именно в тези местности има залежи от нефт в общ обем от 500 милиона тона за предстоящите 50 години, предаде сръбската държавна телевизия на електронния си сайт.
Предположенията са, че само в Република Сръбска на БиХ има потенциални резерви от почти 300 милиона тона нефт или 50 милиона барела. Специалистите преценяват, че по сегашните борсови цени общата цена на суровината в БиХ е за около 30 милиарда долара.
Голямата компания Нефтена индустрия на Сърбия /НИС/ от март т.г. предприе и проучвания за наличието на нефт в Сърбия в района на град Чачак.  Изследвания ще се правят и от Ариля до Неготин на полоса от 600 километра.
В момента Сърбия покрива 18 процента от нуждите си от нефт от свои находища в областта Войводина. Експертите в бранша предполагат обаче, че резервите от нефт в страната варират от 100 до 200 милиона тона.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg