EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В Аризона:Инвестирайте в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В Аризона:Инвестирайте в България

mail12:20 | 20.05.2011прегледи 849 коментарикоментари 0


Представянето на България като добро място за инвестиции и търговия продължи днес в град Финикс, щата Аризона с работна закуска на делегацията, ръководена от двамата посланици Елена Поптодорова и Джеймс Уорлик и група местни бизнесмени от енергийния сектор, Директорът на компанията Дънди прешъс метълс за България Алекс Нестор представи състоянието и перспективите пред минната индустрия в страната ни. Той изтъкна политическите, законодателните и макроикономическите фактори, стимулиращи инвестициите в този отрасъл. Сред тях са конструктивният диалог между бизнеса и правителството, политическата воля за съживяване на отрасъла, разработването на национална стратегия за развитието му, ревизията на закона за подземните богатства, плоският данък и достъпът до пазарите на ЕС. За опита на компанията в България, с провалите и успехите на инвестиционните й проекти в Челопеч и Крумовград разказа президентът на Дънди прешъс метълс Джонатан Гудман.
Всеки лев, който печелим в България, реинвестираме в нашите проекти, не изнасяме капитал от България, увери той. Той изтъкна, че компанията се е съобразила с притесненията на местното население за замърсяване на околната среда и се е отказала от цианидната технология за извличане на злато от мината в Крумовград. Дънди е сторила това въпреки допълнителните разходи, възникнали поради необходимостта от изпращане на рудата за обработка в Намибия и връщането й обратно в България, отбеляза Джонатан Гудман.
Вярвам, че когато отидем да инвестираме на едно място, трябва да го направим по-добро за живота на местното население, посочи шефът на Дънди. От опита си в България научихме също, че трябва да бъдеш гъвкав, открит, да проявяваш постоянство. Бях наивен, когато лансирах първия проект в Челопеч през 2002 година, призна Гудман. Въпреки понесените загуби обаче не се отказваме, добави той и увери, че мината в Челопеч ще се превърне в една от мините с най-ниски производствени разходи в света. България може да се гордее с това, каза президентът на Дънди, който няколкократно изтъкна, че българските работници и специалисти в обектите на компанията са високо квалифицирани и се справят
отлично.
Делегацията се срещна също с десетки местни бизнесмени, някои от които имат делови връзки със страната ни. На презентациите и последвалите дискусии, бяха обсъдени конкретни проблеми, свързани с възможностите за инвестиции и търговия между САЩ и България. По-късно днес двамата посланици ще отпътуват за Сан Франциско, последният етап от обиколката им в четири американски градове.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg