EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В 58% от EU компании служители определят работното време

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В 58% от EU компании служители определят работното време

mail12:40 | 15.01.2010прегледи 928 коментарикоментари 0


Eurofound, базирана в Дъблин европейска изследователска агенция, анкетира 27 000 работодатели от държавния и частния сектор в 27-те държави-членки на Съюза, Хърватия, Турция и Бившата югославска република Македония.
Окончателните резултати се очакват през март. Първите заключения обаче показват, че много компании използват гъвкави политики за наемане, заплащане и работа, за да увеличат способността си да отговорят на промените в бизнес климата. Гъвкавият трудов пазар е важен елемент от стратегията на ЕС за по-динамична и конкурентоспособна Европа.
Приблизително две трети от компаниите използват работещи на свободна практика или друг вид временна помощ, а повече от половината наемат поне едно лице на срочен договор.
Широко разпространено е и непълното работно време. Две трети от анкетираните компании предлагат работа на непълно работно време, но при изискващите висока квалификация позиции това все още е рядкост.
Малко повече от една трета от работодателите предлагат заплащане, свързано с резултатите, а едва 14% от анкетираните частни фирми имат схеми за споделяне на печалбите.
Гъвкавостта е нож с две остриета. Около 56% от европейските компании (спрямо 48% преди пет години) позволяват на своите служители да организират работното си време в съответствие с техните лични ангажименти.
Проучването е извършено през пролетта на 2009 г., когато рецесията засегна трудовия пазар. Работодателите са съобщили за влошаване на условията за работа в някои държави.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg