EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

В 183 общини - разделно събиране на отпадъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В 183 общини - разделно събиране на отпадъци

mail07:00 | 11.12.2018прегледи 864 коментарикоментари 0


Близо 6,4 млн. души от 183 общини са обхванати от разделното събиране на отпадъци в момента. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на заключителния форум "Зелена икономика".
В България са рециклирани 917 000 тона битови отпадъци през 2016 г., като последните години обемът на рециклирани отпадъци нараства, което в процент е 32 процента, каза Димов. В страната ни се рециклира около 40 процента от пласмасата, което е към средното ниво в ЕС. Делът на рециклираните биоотпадъци също се покачва и в момента е 32 процента. Целта на страната в момента е разделното събиране и оползотворяване на отработените масла и рециклирането на излезлите от употреба гуми.
Зелената икономика като концепция се припокрива с кръговата икономика. Те са много тясно свързани и много често могат да бъдат приемани като едно и също нещо, отбеляза той. По думите на Димов перфектната кръгова икономика е природата, защото там няма отпадъци, няма нещо, което не е нужно и същевременно няма нещо, което е излишно. Той отбеляза, че на този фон ние мислим линейно. Идеята на кръговата икономика е как краят, който е част от линейното развитие да стане начало - как боклукът да стане стока, която да може да бъде използвана в някакъв следващ цикъл. Според него за да постигнем такава промяна трябва да се обърнем на първо място към културата и образованието, защото докато това не стане част от нашето мислене, много трудно ще направим устойчиво развитието на кръговата икономика.
Джоана Дрейк, заместник-генерален директор на Генерална дирекция "Околна среда" в ЕК, посочи, че ако имаме ефективна политика за управление на отпадъците това ще ни постави на пътя на бизнеса, който ще генерира кръговата икономика. По думите й България вече има добра законодателна база за управление на отпадъците и трябва да се постигне ефективното й приложение.
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101