EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Бяло или червено вино от реколта 2010?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бяло или червено вино от реколта 2010?

mail18:15 | 13.02.2011прегледи 1940 коментарикоментари 0


През 2010 година 45 милиона литра е реализираният износ на вино, показват неокончателни данни, съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието и храните. Най-голям дял в структурата на износа заемат бутилираните вина, което представлява около 80 % от общия износ. Въпреки увеличението на световния износ на вино, пазарът все още преживява проблеми с наличието на нереализирани количества, които надвишават търсенето. Основен проблем на световния пазар е свръхпроизводството и ключът за постигане на рентабилност в дългосрочен план ще бъде намирането на баланс между търсенето и предлагането, от което зависи и износната цена на виното.
Основно износът на България е насочен към Русия, Полша, Великобритания, Чехия, Белгия, Литва и Германия. Отчита се разширяване на пазара и реализиране на износ за Бразилия и Виетнам.
За гроздоберна кампания `2010 може да се каже, че настъпилите поражения от болести и неприятели по гроздето и листната маса, както и променливата метеорологична обстановка се отразиха неблагоприятно върху качеството на гроздовата реколта. Гроздето при някои сортове достигна технологичната си зрялост в условия на лоши климатични влияния, което беше предпоставка за една не много добра в количествено и качествено отношение реколта. Това е причината количеството произведено вино и гроздова мъст от винопроизводителите – реколта 2010 г. да е по-малко в сравнение с реколта 2009 г., което беше 1 245 600 хектолитра.
Изкупеното количество винено грозде от винарските предприятия през 2010 г. е над 146 млн. кг., в т. ч. около 65 млн. кг. бели сортове и 82 млн. кг. от червени сортове. По време на гроздоберната кампания в Изпълнителна агенция по лозата и виното ежеседмично постъпваха данни от винарските предприятия за изкупените количества грозде по сортове. Произведеното грозде през реколта 2010 г. е със сравнително добро качество и отговаря на технологичните изисквания.
По данни на НСИ от предходни години потреблението на вина в страната е 5,9 литра на глава от населението. За да се гарантира спазването на изискванията на българското законодателство и европейското право, служителите на Изпълнителна агенция по лозата и виното извършват планови и извънпланови проверки във винарските предприятия, заверяват технологични дневници и проследяват направените записи в тях, проверяват получените и реализираните вина, съпоставят данни от подадените декларации за произведено вино и мъст и съхраняваните количества вина от последна реколта, проверяват изискванията за означаването и търговското представяне на вината, спазването на разрешените енологични практики, проследяват количеството прието грозде и наличните сертификати за произход на грозде, присъстват при денатурирането на вторичните продукти и вземат проби за анализ.
Стриктният контрол е предпоставка за намаляване на нелоялната конкуренция и повишаване качеството на предлаганите на пазара вина. През 2010 г. са извършени 253 планови и 635 извънпланови проверки на винарски предприятия, съставени са 37 задължителни предписания и 31 акта за установяване на административни нарушения.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1229