EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бялата книга за Китай-САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бялата книга за Китай-САЩ

mail08:37 | 02.06.2019прегледи 800 коментарикоментари 0


Пресофисът на Държавния съвет на Китай публикува бяла книга на тема „Китайската позиция относно китайско-американските икономически и търговски преговори", чиято цел е да направи изчерпателен преглед за това какво се случва с икономическите и търговски консултации между двете страни и да изясни политическата гледна точка на Китай.

В нея се посочва, че наложените от американското правителство допълнителни мита върху вноса на китайски стоки пречи на двустранното търговско и инвестиционно сътрудничество и накърнява доверието между двете страни и на световния пазар, освен това възпрепятства гладкото функциониране на икономиката. До април тази година в продължение на пет месеца износът на Китай за САЩ намалява, а този на САЩ за Китай продължи да спада от осем месеца насам. Несигурността, причинена от китайско-американските икономически и търговски търкания, накара компаниите на двете страни да заемат изчаквателна позиция относно инвестиционното сътрудничество.

Предприетите от САЩ редица мерки за защита на търговията нарушават правилата на Световната търговска организация и подкопават многостранната търговска система, вредят на световната индустриална верига и веригата на доставки, както и на доверието на пазара, което поставя сериозни предизвикателства пред глобалното икономическо възстановяване и представлява заплаха за икономическата глобализация, се посочва още в Бялата книга.

В нея се подчертава също, че по време на икономическите и търговски консултации двете страни трябва да проявят взаимно уважение, да следват принципите за равенството и взаимна изгода. Китай полага усилия да насърчи постигането на приемливо за двете страни споразумение. Преговорите няма да са успешни, ако една от страните принуждава другата да преговаря, или ако резултатът е от полза само за една от тях.

Бялата книга отбелязва, че взаимно уважение означава зачитане на социалните и икономически системи, на пътищата за развитие и правата на другите, както на основните им интереси и тревоги.

В нея се посочва, че сътрудничеството е единственият правилен избор за Китай и САЩ, а взаимната изгода може да доведе до по-добро бъдеще. В общата насока за развитието на китайско-американските икономически и търговски консултации Китай не гледа назад, а напред. Разногласията и търканията между двете страни в крайна сметка ще трябва да бъдат решени чрез диалог и консултации.

Китай и САЩ постигнаха взаимноизгодно и печелившо споразумение, което съответства на интересите на двете страни и отговаря на очакванията на всички държави по света. Китай се надява, че САЩ ще поемат в същата посока, ще следват принципите за взаимно уважение, изгода и равнопоставеност, ще управляват икономическите и търговски различия, ще засилят сътрудничеството и заедно ще насърчават развитието на китайско-американските отношения, основани на координацията и партньорството, ще работят за благополучието на двата народа и целия свят, се посочва още в Бялата книга./Радио Китай


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158