EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бюджетът през юли – лоши и добри новини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бюджетът през юли – лоши и добри новини

mail13:00 | 02.09.2010прегледи 1103 коментарикоментари 0


Георги Ангелов, ikonomika.org

 

Лошата новина

През юли бюджетът отчита излишък от 283 милиона лева на консолидирана база, вкл. еврофондовете. Обаче, целият излишък (че и повече) се дължи на еднократен ефект, около 500 милиона лева, получени от ЕС еврофондове. Тези еврофондове, обаче, са похарчени (или скоро ще бъдат), така че това реално не е излишък. Ако разгледаме националния бюджет (т.е. без еврофондовете) продължава да се трупа дефицит – 138 милиона лева само за месец юли.


Промяна в разходите и данъчните приходи, % на годишна база

 

Не толкова лошата новина

Тенденцията в приходите и р

азходите е позитивна – растежът на разходите постепенно намалява, докато спадът на приходите посте

пенно се забавя. Т.е. клинът между приходи и разходи бавно се затваря. Малко вероятно е, обаче, тази тенденция да продължи и дупката да се затвори, защото актуализираният бюджет увеличи разходите, а в допълнение се поемат ангажименти и за още разходи над актуализираните.


Най-лошата новина

Правителството е платило през юни 9 милиона лева държавно гарантирани дългове на БДЖ, тъй като компанията явно не може сама да си ги плаща. Това е само един от начините, по които държавните монополисти източват бюджета, въпреки че формално са отделни дружества. Неслучайно подобни структури се наричат "квазифискални" – защото на хартия са отделени от бюджета, а на практика не са.
И ако дълговете на БДЖ (800 млн.лв.) са голям фискален риск, какво да кажем за евентуалните кредити за строителство на АЕЦ "Белене", които са десетки пъти по-големи? Те направо са катастрофален фискален риск.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg